Amnesty: Krigsforbrydelser i Ukraine skal afdækkes nu

Det er meget vigtigt at sikre beviser på russiske krigsforbrydelser i erobrede områder, siger Amnesty.

Amnesty Internationals chef for Østeuropa og Centralasien, Marie Struthers, siger tirsdag, at det er meget vigtigt at sikre og bevare beviser på russiske krigsforbrydelser i de områder, som nu er ukrainske igen.

Efterhånden som russiske styrker trækker sig tilbage i det østlige Ukraine, dukker der beviser op på mulige krigsforbrydelser, der er begået af dem. Men det gælder også af russisk-støttede væbnede grupper.

Ifølge Amnesty kan beviserne dukke op i form af vidneudsagn, videooptagelser og fotografier. Marie Struthers opfordrer det internationale samfund til at bidrage til indsatsen.

Målrettede angreb på civil infrastruktur kan udgøre krigsforbrydelser. Og angreb som disse skal undersøges. På den måde kan dem, der står bag, drages til ansvar, hedder det i opfordringen fra Amnesty.

Den ukrainske generalstab siger, at ukrainerne har vundet kontrol over flere end 20 byer og landsbyer i det nordøstlige Ukraine det seneste døgn.

Samtidig fortalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Ukraine siden starten af september har generobret 6000 kvadratkilometer territorium fra russerne.

Kampe raser stadig i den nordøstlige Kharkiv-region.

- Det er vores hensigt at befri Kharkiv og områder længere mod øst. Alle de områder, som russerne har besat, siger forsvarsminister Hanna Malyar.

Forsvarsministeren pointerer, at de ukrainske styrker er stærkt motiverede.

I en videotale sent mandag pointerede den ukrainske præsident, at Vesten må optrappe leverancer af våbensystemer.

- Vi opfordrer Ukraines allierede til at styrke samarbejdet om at nedkæmpe russisk terror, siger han.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.