Amnesty: Mindst 13 stater i USA kan stramme abortlov på få dage

Når USA's Højesteret fjerner den føderale ret til abort, får det især konsekvenser for udsatte, mener Amnesty.

Demonstranter er fredag mødt op ved den amerikanske Højesteret, som fredag har omstødt den føderale ret til abort i USA. Det er en afgørelse, som ærgrer Amnesty International. <i>Evelyn Hockstein/Reuters</i>

Demonstranter er fredag mødt op ved den amerikanske Højesteret, som fredag har omstødt den føderale ret til abort i USA. Det er en afgørelse, som ærgrer Amnesty International. Evelyn Hockstein/Reuters

Når Højesteret i USA fjerner den føderale ret til abort, som amerikanerne har haft i 49 år, vil det især ramme minoriteter og udsatte.

Det vurderer menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

- Det kommer til at få store konsekvenser for kvinder og alle, som kan blive gravid. Det kommer især til at gå ud over minoriteter og andre, som i forvejen er udsatte i USA, siger Simone Nørholm. Hun er policyansvarlig for køn hos Amnesty International i Danmark.

Hun begrunder det med, at de mest velstående i USA vil have mulighed for at få en abort i en delstat, hvor det stadig er lovligt.

- Vi ser mange gange, at når rettigheder bliver rullet tilbage, går det ud over dem, som har det sværest i samfundet i forvejen, siger hun.

Organisationen ærgrer sig over afgørelsen fra Højesteret, men havde forventet, at den ville komme.

Ifølge Amnesty International har mindst 13 delstater love, som vil gøre, at de har mulighed for at stramme deres abortlovgivning inden for ganske få dage.

Det er kun 16 af USA's 50 stater, som beskytter retten til abort i delstatens egen lovgivning, fortæller Simone Nørholm.

Selv om amerikanerne har haft den føderale ret til abort i 49 år, er USA i forvejen et specielt land, når det kommer til abortrettigheder, lyder det fra Amnesty International.

- Der er bevægelser, som er meget imod abort. I det amerikanske samfund er der også flere, der er dybt religiøse, og der er stater, som er præget af dybt religiøse vinde, siger Simone Nørholm.

Derfor er der stater, hvor der er en seks timer lang rejse til den nærmeste abortklinik, og der er jævnligt demonstrationer ude foran klinikkerne.

- I forvejen, selv om man har haft den beskyttelse, har der været langt til at tale om fri adgang til abort, siger Simone Nørholm.

Hun mener også, at en strammere abortlovgivning ikke vil give færre aborter.

- At ulovliggøre aborter skaber ikke færre aborter, det skaber farligere og mere utrygge aborter, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.