Angolas oppositionsleder sår tvivl om valg og afviser resultat

Uden at fremlægge beviser for sin påstand hævder oppositionslederen, at der har været uoverensstemmelser.

Adalberto Costa Júnior, der er leder af Angolas største oppositionsparti, Unita, siger fredag, at hans parti "ikke anerkender de foreløbige resultater". <i>Stringer/Reuters</i>

Adalberto Costa Júnior, der er leder af Angolas største oppositionsparti, Unita, siger fredag, at hans parti "ikke anerkender de foreløbige resultater". Stringer/Reuters

Angolas oppositionsleder afviser de foreløbige resultater af onsdagens parlamentsvalg, der viser, at præsident João Lourenco beholder magten i landet.

Med over 97 procent af stemmerne talt op står præsidentens parti, Folkebevægelsen for Angolas Befrielse (MPLA), til at bevare flertallet.

Men Adalberto Costa Júnior, der er leder af Angolas største oppositionsparti, Unita, siger fredag, at hans parti "ikke anerkender de foreløbige resultater".

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Adalberto Costa Júnior fortæller, at Unita har foretaget sin egen stemmeoptælling. I den proces hævder han, at partiet har bemærket "uoverensstemmelser".

- Vi kan med sikkerhed sige, at MPLA ikke vandt valget, siger han ifølge AFP uden at give yderligere oplysninger om de påståede uoverensstemmelser.

Med 97,3 procent af stemmer talt op viste foreløbige resultater torsdag, at MPLA har fået opbakning fra 51,7 procent af vælgerne. Det giver partiet 124 af de i alt 220 pladser i nationalforsamlingen og Lourenco endnu fem år på præsidentposten.

Unita står til 44,5 procent af stemmerne og dermed 90 pladser i nationalforsamlingen.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Det Sydlige Afrikas Udviklingssamfund (SADC) og Den Afrikanske Union (AU) har rejst bekymring om blandt andet mangel på valgobservatører.

Alligevel konstaterer SADC ifølge AFP, at valghandlingen var "fredelig, rolig og velorganiseret". Dog åbnede og lukkede nogle valgsteder på uregelmæssige tidspunkter.

I mellemtiden bemærker AU "en vis begrænsning af retten til adgang til information og pressefrihed".

João Lourenco kom til magten i 2017 som MPLA's afløser for José Eduardo dos Santos, der i 38 år ledede Angola med hård hånd.

MPLA har styret Angola siden landets uafhængighed fra Portugal i 1975.

Over 14 millioner af Angolas 35 millioner indbyggere er stemmeberettigede.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.