Angolas præsident og regeringsparti vinder tæt valg

Angolas mangeårige regeringsparti, MPLA, har fået dårligste valgresultat nogensinde, men fastholder magten.

Adalberto Costa Junior, der er leder af Angolas førende oppositionsparti, Unita, afviste i sidste uge at anerkende et foreløbigt resultat af parlamentsvalget. Mandag er det endelige resultat offentliggjort. Det svarer stort set til det foreløbige resultat. <i>Stringer/Reuters</i>

Adalberto Costa Junior, der er leder af Angolas førende oppositionsparti, Unita, afviste i sidste uge at anerkende et foreløbigt resultat af parlamentsvalget. Mandag er det endelige resultat offentliggjort. Det svarer stort set til det foreløbige resultat. Stringer/Reuters

Valgkommissionen i Angola har erklæret regeringspartiet Folkebevægelsen for Angolas Befrielse (MPLA) og præsident João Lourenço som vindere af sidste uges valg.

João Lourenço får dermed sin anden periode som præsident.

Samtidig vil MPLA have haft regeringsmagten i mere end 50 år, når der om fem år igen er parlamentsvalg i det afrikanske land.

Men i forhold til de to foregående valg er partiets popularitet blandt de omkring 14 millioner stemmeberettigede på kraftig retur.

MPLA får 124 pladser af parlamentets 220 pladser. Det er de folkevalgte, som udnævner præsidenten, og dermed er Lourenco sikret yderligere fem år på posten.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Det største oppositionsparti, Unita, fik knap 44 procent af stemmerne. Det er partiets hidtil bedste valgresultat.

Det endelige udfald svarer stort set til et foreløbigt resultat, som blev offentliggjort fredag, da 97 procent af stemmerne var talt op.

Lederen af Unita, Adalberto Costa Júnior, sagde i den forbindelse, at partiet ikke ville anerkende resultatet.

Den udmelding har partiet tirsdag gentaget.

Det lyder i en udtalelse, at Unita "ikke anerkender resultaterne" af den nationale valgkommissions optælling. Partiet vil indgive et retskrav, "der skal suspendere offentliggørelsen af de endelige resultater".

Den 68-årige præsident João Lourenco er tidligere general. Han kom til magten i 2017 som MPLA's afløser for José Eduardo dos Santos, der i 38 år ledede Angola med hård hånd.

MPLA fik 51,2 procent af stemmerne, oplyser valgkommissionen.

Det er partiets dårligste resultat nogensinde. MPLA har regeret landet, siden det blev selvstændig i 1975.

Ved det forrige valg i 2017 opnåede MPLA en opbakning på 61 procent, mens det fik 72 procent af stemmerne i 2012. Partiet er således gået tilbage med cirka 20 procentpoint i løbet af ti år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.