Angolas regeringsparti står til at fastholde magten

Ifølge kommentatorer var der lagt op til et tæt valg i Angola, men delresultat viser stor føring til MPLA.

En kvinde sidder uden for et valgsted efter at have stemt ved onsdagens valg i Angola. Landets regeringsparti siden uafhængigheden i 1975, Folkebevægelsen for Angolas Befrielse (MPLA), ser ifølge et foreløbigt resultat natten til torsdag ud til at beholde magten. <i>Siphiwe Sibeko/Reuters</i>

En kvinde sidder uden for et valgsted efter at have stemt ved onsdagens valg i Angola. Landets regeringsparti siden uafhængigheden i 1975, Folkebevægelsen for Angolas Befrielse (MPLA), ser ifølge et foreløbigt resultat natten til torsdag ud til at beholde magten. Siphiwe Sibeko/Reuters

Angolas mangeårige regeringsparti, Folkebevægelsen for Angolas Befrielse (MPLA), ser ud til at forblive ved magten i yderligere fem år efter onsdagens parlaments- og præsidentvalg.

Med 33 procent af stemmerne talt op står MPLA til en opbakning på 60,65 procent.

Det oplyser valgkommissionen i Angola natten til torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi kan anse valget for at være en succes, og det blev afviklet på eksemplarisk vis, sagde Lucas Quilundo, en talsmand for valgkommissionen, efter at stemmelokalerne lukkede onsdag.

Det største oppositionsparti, Unita, får 33,85 procent af stemmerne.

MPLA har været ved magten, siden Angola blev selvstændigt i 1975.

Forud for onsdagens valg havde kommentatorer talt om det mest tætte valg, siden det første valg med flere partier opstillet blev gennemført i 1992.

Meningsmålinger indikerede, at opbakningen til MPLA, der fik 61 procent af stemmerne ved det forrige valg i 2017, var for nedadgående, mens Unita, der har indgået et valgforbund med to andre partier, ville gå frem.

Det endelige resultat ventes i løbet af få dage, skriver nyhedsbureauet AFP.

Over 14 millioner af Angolas 35 millioner indbyggere var stemmeberettigede.

Landet sidder på enorme rigdomme i kraft af store olie- og gasforekomster. Blandt de afrikanske lande er Angola den næststørste producent af råolie.

Men selv om der gennem årtier er eksporteret milliarder af tønder olie, så har regeringen ikke formået at forbedre levestandarden for den brede befolkning.

Halvdelen af angolanerne lever i fattigdom, og over hver anden person under 25 år er arbejdsløs.

- Folk har intet - ingen vand, intet lys, børn spiser fra skraldespande, siger en 59-årig tidligere militærofficer til Reuters, efter at han havde afgivet sin stemme.

Unitas præsidentkandidat, den 60-årige Adalberto Costa Júnior, har i sin valgkamp lovet at "udrydde fattigdom" og skabe arbejdspladser.

Men den nuværende præsident, den 68-årige João Lourenço, ser med det foreløbige delresultat ud til at beholde posten.

João Lourenço kom til magten i 2017 som MPLA's udvalgte afløser for José Eduardo dos Santos, der i 38 år havde ledet Angola med hård hånd.

Santos døde i Spanien i juli. Han vil blive begravet søndag, da han ville være fyldt 80 år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.