Anklager: Sultestrejkende aktivist er ved godt helbred

Alaa Abdel Fattah har ikke brug for at komme på hospitalet, siger egyptisk anklager. USA udtrykker bekymring.

Aktivisten Alaa Abdel Fattah, der her ses i retten i Kairo i 2014, har sultestrejket gennem længere tid og nægtet at indtage væske siden søndag. Egyptiske myndigheder siger, at han er "ved godt helbred". Hans familie frygter, at han bliver tvangsfodret, så han ikke dør under klimatopmødet COP27. (Arkivfoto) <i>Al Youm Al Saabi/Reuters</i>

Aktivisten Alaa Abdel Fattah, der her ses i retten i Kairo i 2014, har sultestrejket gennem længere tid og nægtet at indtage væske siden søndag. Egyptiske myndigheder siger, at han er "ved godt helbred". Hans familie frygter, at han bliver tvangsfodret, så han ikke dør under klimatopmødet COP27. (Arkivfoto) Al Youm Al Saabi/Reuters

Ifølge Egyptens statsanklager er den sultestrejkende aktivist Alaa Abdel Fattah "ved godt helbred". Det meddeler anklageren torsdag.

- Alle vitale funktioner er normale, skriver anklageren i en meddelelse.

Alaa Abdel Fattah er "ved godt helbred og har ikke brug for at blive overført til et hospital", hedder det videre ifølge AFP.

Aktivisten har i månedsvis angiveligt kun indtaget 100 kalorier dagligt, inden han for nogle uger siden helt holdt op med at spise. Søndag holdt han op med at drikke vand.

Alaa Abdel Fattahs familie har ikke fået livstegn fra ham i de seneste dage og har ikke lov at besøge ham.

Familien frygter, at han bliver tvangsfodret, så han ikke dør under klimatopmødet COP27. Det gik i gang søndag, samme dag som Abdel Fattah besluttede at stoppe med at indtage væske.

Hans advokat er blevet nægtet adgang til ham, selv om advokaten havde indhentet tilladelse til at se sin klient.

Sagen har fået massiv international fokus og er blevet lidt af en hovedpine for Egyptens regering, der er vært for det store internationale klimatopmøde.

Torsdag aften dansk tid udtrykker USA dyb bekymring for Alaa Abdel Fattahs helbred.

- Vi har kommunikeret på højeste niveau med den egyptiske regering om denne sag. Vi er dybt bekymrede over den, og vi ser ham gerne løsladt, siger USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, ifølge Reuters på et pressemøde i Washington.

Alaa Abdel Fattah er en af Egyptens mest kendte aktivister og fortalere for demokrati.

Han afsoner en dom på fem års fængsel. Den fik han for at dele et Facebook-opslag, der handlede om dødelig politivold i Egypten.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.