Arbejdsmarked i USA fortsætter med have god fart på

Den amerikanske økonomi er i fremgang, men der er mørkere skyer på vej ind over økonomien, vurderer økonom.

Det amerikanske arbejdsmarked bliver ved med at hungre efter flere hænder og hoveder at ansætte, viser jobtal fredag. Ifølge tallene steg antallet af job i USA uden for landbruget med 372.000 - omend beskæftigelsen for de seneste to måneder samtidig blev nedjusteret med 74.000. (Arkivfoto). <i>Kena Betancur/Ritzau Scanpix</i>

Det amerikanske arbejdsmarked bliver ved med at hungre efter flere hænder og hoveder at ansætte, viser jobtal fredag. Ifølge tallene steg antallet af job i USA uden for landbruget med 372.000 - omend beskæftigelsen for de seneste to måneder samtidig blev nedjusteret med 74.000. (Arkivfoto). Kena Betancur/Ritzau Scanpix

I USA blev der i juni skabt 372.000 arbejdspladser uden for landbruget. Det er flere end forventningen på 265.000 job.

Det viser tal fra det amerikanske arbejdsministerium.

De nye job passer nogenlunde med, hvor mange nye hænder der er kommet på det amerikanske arbejdsmarked. Derfor forbliver arbejdsløsheden for fjerde måned i træk stabil på 3,6 procent.

Samtidig med tallene for juni har ministeriet dog nedjusteret tallene for april og maj med samlet 74.000.

I jobrapporten kan man også se, at der er en efterspørgsel på ledige hænder. Antallet af personer, der ufrivilligt er på deltid frem for fuldtid, faldt.

- Antallet af personer, der er ansat på deltid af økonomiske årsager, faldt med 707.000 til 3,6 millioner i juni og er under niveauet fra februar 2020 (før corona, red.) på 4,4 millioner, skriver arbejdsministeriet.

- Disse personer, som ville have foretrukket fuldtidsansættelse, arbejdede deltid, fordi deres timetal var blevet reduceret, eller de var ude af stand til at finde fuldtidsansættelse.

Tallene viser, at der stadigvæk er godt gang i det amerikanske arbejdsmarked. Det vurderer Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank.

- Fremgangen på arbejdsmarkedet er et spejlbillede af, at der er fart på den amerikanske økonomi.

- Vi vurderer dog, at der er mørkere skyer på vej ind over den amerikanske økonomi. Det vil også ramme arbejdsmarkedet, hvor vi forventer, at jobskabelsen kommer ned i et lavere gear, siger han i en skriftlig kommentar.

Jobtallet i USA bliver kaldt kongetallet.

Det er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer.

Går det dårligt hos amerikanerne, kan det også være skidt for Europa og dermed Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

I amerikansk økonomi balanceres der i disse måneder mellem på den ene side, at priserne stiger for meget, fordi der er for godt gang i økonomien og mangel på bestemte forsyninger, og på den anden side en kommende hård opbremsning i økonomien.

Ifølge Arbejdernes Landbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, læner dagens tal sig først og fremmest mod den første frygt. Derfor tror han, at den amerikanske centralbank vil gribe til handling:

- Der er lagt i kakkelovnen til fortsatte renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, skriver han i en analyse af tallene.

- Ledigheden er den laveste i 50 år og inflationen den højeste i 40 år. For omkring tre uger siden leverede centralbanken den største renteforhøjelse siden 1994. Og om mindre end tre uger kommer de til at gentage handlingen.

Hvis den amerikanske centralbank gør med sine renter, kommer også til at kunne mærkes i Danmark, forklarer han.

- De danske boligejere har alt mulig grund til at rette opmærksomheden mod USA. De massive renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank påvirker også renterne herhjemme, skriver Jeppe Juul Borre i sin analyse.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden