Asylansøgere blev udsat for tæsk og tvangsarbejde i Egypten

Sudanesere siger, at de blev tvunget til at aflæsse kasser og fik tæsk efter vilkårlig anholdelse i Egypten.

Østafrikanske flygtninge og asylansøgere i Egypten har i årevis demonstreret foran FN's Flygtningeagenturs egyptiske hovedsæde i Kairo. Billedet her er fra 2011. (Arkivfoto). <i>Ben Curtis/Ritzau Scanpix</i>

Østafrikanske flygtninge og asylansøgere i Egypten har i årevis demonstreret foran FN's Flygtningeagenturs egyptiske hovedsæde i Kairo. Billedet her er fra 2011. (Arkivfoto). Ben Curtis/Ritzau Scanpix

En række sudanesiske flygtninge siger til den internationale ngo Human Rights Watch (HRW), at de er blevet tæsket af egyptisk politi og tvunget til at arbejde uden løn.

Ifølge ngo'en blev en række sudanesiske flygtninge og asylansøgere anholdt efter en demonstration mod forholdene for asylansøgere og flygtninge i landet i december sidste år.

I politiets varetægt blev de anholdte tvunget til at aflæsse tunge kasser fra en varevogn.

Arbejdede de ikke hurtigt nok, fik de tæsk med en politistav og blev desuden svinet til med racistiske udtryk, siger tre af mændene til HRW.

- I dovne sudanesere bliver nødt til at arbejde, for I skaber en masse problemer og støj her i Egypten, skulle en af vagterne have sagt.

Ifølge sudanesernes udsagn konfiskerede politiet deres telefoner og SIM-kort og efterlod dem ved en rundkørsel i nærheden af arresten - uden nogen form for løn for arbejdet.

HRW har desuden talt med andre sudanesiske asylansøgere, flygtninge og aktivister.

En mand fortæller, at han blev vilkårligt anholdt i sit hjem 5. januar og tvunget til at aflæsse kasser fra en varevogn til et varelager fra klokken otte om aftenen til klokken tre om natten.

Han fortæller desuden, at han fik tæsk med staven og blev sparket, når vagterne ikke syntes, han arbejdede hurtigt nok.

Flere kilder beretter desuden uafhængigt af hinanden, at de er blevet hidkaldt til møder ved Egyptens Nationale Sikkerhedsagentur (NSA), som har truet dem med udvisning, hvis de bliver ved med at organisere demonstrationer eller at rapportere mishandling af flygtninge til FN's Flygtningeagentur.

HRW vurderer, at der bor mellem to og fem millioner sudanesere i Egypten. Ifølge FN's Flygtningeagentur er cirka 52.000 af dem registreret som enten flygtninge eller asylansøgere.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.