Ballerina forlader Rusland i skam over invasion af Ukraine

Den berømte Bolsjoj-ballet mister en fremtrædende ballerina på grund af Ruslands militære angreb på Ukraine.

Ballerinaen Olga Smirnova skammer sig over Ruslands angreb på Ukraine og vil fremover danse for Hollands nationalballet. (Arkivfoto). <i>Yann Coatsaliou/Ritzau Scanpix</i>

Ballerinaen Olga Smirnova skammer sig over Ruslands angreb på Ukraine og vil fremover danse for Hollands nationalballet. (Arkivfoto). Yann Coatsaliou/Ritzau Scanpix

En af Ruslands mest kendte balletdanserinder Olga Smirnova, som har taget afstand fra invasionen af Ukraine, forlader balletkompagniet Bolsjoj i Moskva.

Fremover skal hun optræde for Hollands nationale ballet.

Det bekræfter det hollandske balletkompagni over for det britiske medie BBC.

Den 30-årige Smirnova har åbent kritiseret Ruslands militære angreb på Ukraine.

Smirnova sagde i sidste uge, at "jeg er modstander af denne krig med hver en fiber i min krop".

Udtalelsen fik opbakning af andre russiske ballerinaer.

Olga Smirnova har en ukrainsk bedstefar og beskriver sig selv som "kvart ukrainer".

- I en moderne og oplyst verden forventer jeg, at civiliserede samfund udelukkende løser politiske spørgsmål gennem fredelige forhandlinger. Jeg troede aldrig, at jeg ville skamme mig over Rusland. Jeg har altid været stolt af talentfulde russere, af vores kulturs kulturelle og sportslige bedrifter, skrev hun tidligere i marts.

Direktør Ted Brandsen fra Hollands nationalballet beskriver Olga Smirnova som en "enestående danser".

- Det er et privilegie, at hun skal danse med vores kompagni i Holland, selv om omstændighederne, der førte til dette, er utrolig triste, siger han.

Ifølge Brandsen vil hun blive modtaget med "åbne arme". Direktøren tilføjer, at Smirnovas kritik af Ruslands handlinger gør det uholdbart for hende at arbejde i hjemlandet.

Hendes første optræden for Hollands nationalballet ventes at finde sted 3. april i Amsterdam. For øvrigt i den russiske balletklassiker Raymonda.

Herhjemme har flere kultursteder aflyst forestillinger med russiske kunstnere. Deriblandt forestillinger med den russiske statsballet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.