Belgisk minister: Missil stammer sandsynligvis fra Ukraine

Foreløbige undersøgelser viser, at missil, der ramte polsk landsby, formentlig er blevet affyret fra Ukraine.

Et missil, der tirsdag slog ned i Nato-landet Polen, stammer sandsynligvis fra Ukraines luftvåben.

Det oplyser den belgiske forsvarsminister, Ludivine Dedonder, i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge ministeren blev missilet formentlig affyret af ukrainsk militær for at ramme et russisk missil.

- Baseret på foreløbige undersøgelser er det mest sandsynligt, at nedslagene er et resultat af, at det ukrainske luftværn var i gang med at skyde russiske missiler ned, siger hun ifølge AFP.

Ludivine Dedonder siger samtidig, at missilnedslaget bliver "undersøgt fuldt ud" af den belgiske efterretningstjeneste. Efterretningstjenesten er desuden i "tæt kontakt" med landene i forsvarsalliancen Nato.

Meldingen fra den belgiske forsvarsminister stemmer overens med tidligere meldinger fra anonyme kilder, som nyhedsbureauerne Reuters og AP har fået.

Blandt andet har USA's præsident, Joe Biden, angiveligt, ved et møde onsdag formiddag med Nato-landene, oplyst, at missilet menes at være fra Ukraine. Det har en kilde i Nato oplyst til Reuters.

Joe Biden har i officielle udtalelser til journalister sagt, at foreløbige informationer viser, at det er "usandsynligt", at missilet er affyret fra Rusland.

Der har været stor international interesse for missilnedslaget, siden det ramte den polske landsby Przewodów tirsdag. For det er endnu ikke endeligt afklaret, hvem der står bag. Eller hvordan det er sket.

To personer døde i eksplosionen.

Landsbyen ligger i det østlige Polen omkring 12 kilometer fra grænsen til Ukraine, hvor Rusland ifølge ukrainske myndigheder tirsdag lancerede en omfattende offensiv med "omkring 100 missiler" mod flere byer.

Den polske regering har udtalt, at det formentligt var et russisk produceret missil.

Men Polen har ikke endeligt slået fast, hvor det kom fra.

Selv afviser Rusland at stå bag et missilangreb mod Polen.

I en udtalelse onsdag formiddag siger det russiske forsvarsministerium, at det "ikke har noget med det at gøre". Det skriver AFP.

Samtidig oplyser ministeriet, at missiler, der blev affyret af russisk militær tirsdag, kun var rettet mod mål i Ukraine, og at de var mindst 35 kilometer fra den polske grænse.

Ifølge den russiske regering er der tale om luftværnsmissiler fra Ukraines S-300-system. Det oplyses med henvisning til billeder af vragdele, som russiske militæreksperter har analyseret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.