Berlins borgere skal stemme på ny efter kaotisk valg i 2021

Der var både fejl på stemmesedlerne og mangel på stemmebokse, da Berlin sidste år holdt delstatsvalg.

Borgmester Franziska Giffey (til højre) ses her ved rådhuset i Berlin onsdag, i forbindelse med at delstatsvalget sidste år blev erklæret ugyldigt. <i>Paul Zinken/Ritzau Scanpix</i>

Borgmester Franziska Giffey (til højre) ses her ved rådhuset i Berlin onsdag, i forbindelse med at delstatsvalget sidste år blev erklæret ugyldigt. Paul Zinken/Ritzau Scanpix

Et fejlfyldt og kaotisk delstatsvalg i Berlin sidste år er onsdag blevet erklæret ugyldigt af en forfatningsdomstol i den tyske hovedstad.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Den imødesete afgørelse betyder, at valget i Berlin skal afholdes på ny. Berlin er ud over hovedstad også en af Tysklands 16 delstater.

Der blev afholdt delstatsvalg i Berlin 26. september 2021. Det var samme dag som valget til det tyske parlament, Forbundsdagen.

Mens det landsdækkende valg forløb relativt smertefrit, var historien en anden i Berlin. Her var man blandt andet udfordret af fortsatte coronatiltag, og af at det store Berlin Marathon blev afviklet samme dag.

På valgdagen var der både fejl på flere stemmesedler, mangel på stemmebokse og udbredte forsinkelser på valgstederne.

Onsdagens afgørelse betyder, at valget skal omgøres inden for 90 dage. Det vurderes, at 12. februar næste år er en realistisk ny valgdag.

Forbundsdagen havde allerede før onsdag desuden besluttet, at nogle borgere i Berlin skal afgive deres stemme på ny til forbundsdagsvalget.

Dermed ventes der at skulle findes to nye valgdatoer.

Delstatsregeringen i Berlin ledes i dag af den socialdemokratiske borgmester Franziska Giffey. Hun indgår sammen med sit parti, SPD, i en koalition med miljøpartiet De Grønne og venstrefløjspartiet Die Linke.

SPD blev i september 2021 størst i Berlin med 21,4 procent af stemmerne. De Grønne fik 18,9 procent, og Die Linke fik 14,1 procent.

CDU, der i dag er i opposition i Berlin, fik 18,0 procent af stemmerne.

Ifølge en analyse fra Insa-instituttet ville stemmerne på de fire partier fordele sig cirka således, hvis der var valg på søndag: SPD: 20 procent, De Grønne: 20 procent, Die Linke: 12 procent, CDU: 21 procent.

Der er omkring 3,7 millioner indbyggere i Berlin.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.