Biden afviser at kalde ukrainske fremskridt for et vendepunkt

Det er svært at sige, om ukrainske fremskridt er et vendepunkt i krigen mod Rusland, siger USA's præsident.

USA's præsident, Joe Biden, svarede tirsdag på spørgsmål om krigen i Ukraine under et besøg i delstaten Delaware. <i>Kevin Lamarque/Reuters</i>

USA's præsident, Joe Biden, svarede tirsdag på spørgsmål om krigen i Ukraine under et besøg i delstaten Delaware. Kevin Lamarque/Reuters

Ukrainske styrker har gjort betydelige fremskridt i krigen mod Rusland den seneste tid, hvor russiske tropper er blevet presset tilbage på slagmarken.

Men det er svært at sige, om der er tale om et egentligt vendepunkt i krigen.

Det siger den amerikanske præsident tirsdag lokal tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det spørgsmål er ikke til at besvare. Det er svært at sige, siger Biden.

- Det er klart, at ukrainerne har gjort markante fremskridt. Men jeg tror, at det bliver et langt, sejt træk, siger præsidenten.

Det er særligt i det nordlige Ukraine, at ukrainske soldater den seneste tid har haft held med at generobre tusindvis af kvadratkilometer land.

Det fik mandag den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov, til at udtale sig relativt optimistisk i den franske avis Le Monde.

- Det vil være som en snebold, som bare bliver ved og ved med at rulle.

- Vi kommer til at se verdens næststørste hær på tilbagetog, sagde den ukrainske forsvarsminister med henvisning til Ruslands hær.

Helt så optimistisk er den amerikanske præsident dog ikke.

Krigen i Ukraine har snart været i gang i syv måneder. Den blev indledt, da Rusland tidligt om morgenen 24. februar invaderede nabolandet.

Det Hvide Hus har støttet Ukraine med milliarder af dollar til blandt andet våben. USA har desuden oplyst, at man inden for de "nærmeste dage" vil annoncere endnu en militær hjælpepakke, skriver Reuters.

Tirsdag aften lød det fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at landets styrker har generobret 8000 kvadratkilometer land i september indtil videre.

Reuters har ikke haft mulighed for at verificere Ukraines påståede sejre på slagmarken. Størrelsen på det areal, Zelenskyj har oplyst, svarer i grove træk til størrelsen på den græske ø Kreta.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.