Biden ankommet til Mellemøsten for at skabe ny dynamik

Det amerikanske præsidentfly landede onsdag eftermiddag i Israel. Biden skal tilbringe to dage i Jerusalem.

Air Force One landede onsdag eftermiddag i Ben Gurion-lufthavnen nær Tel Aviv i Israel. Præsident Joe Biden skal efter to dage i Jerusalem og et besøg hos Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden videre til Saudi-Arabien senere på ugen. <i>Ariel Schalit/Ritzau Scanpix</i>

Air Force One landede onsdag eftermiddag i Ben Gurion-lufthavnen nær Tel Aviv i Israel. Præsident Joe Biden skal efter to dage i Jerusalem og et besøg hos Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden videre til Saudi-Arabien senere på ugen. Ariel Schalit/Ritzau Scanpix

Præsident Joe Biden er onsdag eftermiddag landet i Israel, som er første stop på hans besøg i regionen.

Den amerikanske præsident, der skal videre til Saudi-Arabien senere på ugen, vil bringe israelere og saudiarabere på bedre talefod.

Biden skal fredag mødes med den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, på Vestbredden.

Den amerikanske leder flyver senere på ugen direkte til Jeddah i Saudi-Arabien fra Israel, hvilket ville have været utænkeligt for få år siden.

Det Hvide Hus har kort før Bidens ankomst udsendt en erklæring om et nyt omfattende teknologisk partnerskab mellem USA og Israel.

- Vi tager gradvise skridt frem mod en normalisering af forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien, siger en højtstående israelsk embedsmand.

Biden vil ikke gøre forsøg på at genstarte den fastlåste fredsproces mellem israelerne og palæstinenserne. Hans besøg skal styrke stabilitet i regionen og imødegå iransk, russisk og kinesisk indflydelse.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, siger, at Biden vil gentage sin støtte til en såkaldt tostatsløsning - det vil sige en fremtidig palæstinensisk stat side om side med Israel.

Biden siger, at han vil udbygge USA's strategiske alliance med Saudi-Arabien, og han har på forhånd svaret kritikere, der er imod, at han skal mødes med den omstridte saudiarabiske kronprins, Muhammed bin Salman.

- Jeg ved, at der er mange, som ikke støtter min beslutning om at rejse til Saudi-Arabien, sagde Biden til Washington Post forud for sin afrejse.

- Men man kender min holdning til frihed og menneskerettigheder. Og jeg holder fast i de grundlæggende amerikanske værdier, når jeg vil styrke vores strategiske partnerskab med Saudi-Arabien, pointerede han.

Den saudiarabiske kronprins blev nærmest bandlyst i det internationale diplomati efter drabet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet i 2018.

Biden ventes under sit besøg i Riyadh at presse på for at få øget den saudiarabiske olieproduktion. Det skal bidrage til at bringe oliepriserne og inflationen ned.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Aalborg Kommune ransaget af politiet
Luk