Biden melder USA klar til at forsvare Taiwan mod Kina

USA står klar til at forsvare Taiwan i tilfælde af et angreb fra Kina, siger den amerikanske præsident.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, er i disse dage i den engelske hovedstad, London, i kølvandet på dronning Elizabeth II's død. <i>Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix</i>

Den amerikanske præsident, Joe Biden, er i disse dage i den engelske hovedstad, London, i kølvandet på dronning Elizabeth II's død. Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Skulle den kinesiske raslen med sablen over for Taiwan udmunde sig i en reel invasion eller et angreb, står USA klar til at forsvare øen mod Beijing.

Det siger den amerikanske præsident, Joe Biden, i programmet "60 Minutes", der bliver vist på CBS søndag aften amerikansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udmeldingen fra præsidenten er som sådan ikke ny. Han har før givet den samme garanti på et pressemøde i den japanske hovedstad, Tokyo. Men der er fortsat tvivl om, hvorvidt holdningen er i overensstemmelse med USA's anerkendelse af Taiwan som værende en del af Kina.

Ifølge det amerikanske medie NPR er det desuden amerikansk politik, at man ikke drøfter offentligt, hvordan USA vil reagere på en væbnet konflikt mellem Kina og Taiwan.

- Bidens ytringer virker godt nok til at være i strid med den politik, sagde Anthony Kuhn, NPR's korrespondent i Asien, i forbindelse med Joe Bidens pressemøde i Tokyo i maj.

Taiwan var i mange årtier ledet af den kinesiske Chiang Kai-shek-regering, som blev fordrevet fra Beijing i 1949, hvor Det Kinesiske Kommunistparti (CCP) kom til magten. Efter mange årtier med militærstyre indtog Taiwan i 2021 ottendepladsen på tænketanken Economist Intelligence Units demokratiindeks.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina begyndte i år for alvor at tage til, efter at den fremtrædende amerikanske parlamentariker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i begyndelsen af august.

Hun er formand for Repræsentanternes Hus, det ene af de to kamre i Kongressen. Flere så derfor besøget som et symbol på USA's støtte til Taiwan.

Den amerikanske regering var dog hurtigt ude og understrege, at Nancy Pelosi besøgte Taiwan af egen drift - ikke som en amerikansk udsendt.

Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan. De indebar blandt andet prøveaffyringer af missiler og flere maritime øvelser omkring øen.

I interviewet med "60 Minutes" nævner Joe Biden også, at han stadig ikke er sikker på, om han stiller op til genvalg som præsident for USA i 2024. Han benytter også lejligheden til at erklære coronapandemien i USA for overstået.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.