Biden: Trump støttede ikke politiet i stormløb mod Kongressen

Donald Trump havde ikke modet til at handle, da oprørere stormede Kongressen i USA 6. januar, mener Joe Biden.

I forbindelse med stormløbet på Kongressen i 2021 mistede fem mennesker livet, og flere end 140 politibetjente kom til skade. (Arkivfoto). <i>Joseph Prezioso/Ritzau Scanpix</i>

I forbindelse med stormløbet på Kongressen i 2021 mistede fem mennesker livet, og flere end 140 politibetjente kom til skade. (Arkivfoto). Joseph Prezioso/Ritzau Scanpix

Den amerikanske demokratiske præsident Joe Biden kritiserer sin republikanske forgænger, Donald Trump. for ikke at gøre nok for at stoppe stormløbet mod Kongressen 6. januar 2021.

Trump havde ikke det nødvendige mod, lyder det fra Biden.

- Politiet var helte den dag. Donald Trump havde ikke modet til at handle, siger Biden.

- De modige mænd og kvinder i blåt landet over må aldrig glemme det. Man kan ikke stå bag både oprør og betjente, siger han.

- Man kan ikke være for både oprør og demokrati. Man kan ikke både være for oprør og USA, siger præsidenten på en optaget video.

Udtalelsen kommer i forbindelse med en konference for politifolk med afroamerikansk baggrund. Præsidenten har opholdt sig i Det Hvide Hus, fordi han har været ramt af coronavirus.

Mindst fem mennesker mistede livet i forbindelse med stormløbet på Kongressen, og flere end 140 politibetjente kom til skade.

Siden er det kommet frem, at Donald Trump så med på fjernsynet inde i Det Hvide Hus. I en tale inden demonstrationerne havde Trump opfordret sine tilhængere til at "slås som bare fanden".

Oprørerne var gået på gaden for at demonstrere til støtte for Trump, netop som Kongressen skulle godkende Joe Bidens valgsejr. Demonstranterne mente som Trump, at valget havde været præget af valgsvindel.

I forbindelse med Bidens tale ved konferencen kritiserer han ud over Donald Trump også flere andre af de republikanske kandidater til valget i 2024, herunder Floridas guvernør Ron DeSantis. Konferencen finder sted i Florida.

- I den stat, vi er i i dag, har guvernør DeSantis, senator Marco Rubio og senator Rick Scott alle afvist at forbyde militærvåben, siger Biden.

- For at gøre det klart - man kan ikke støtte at bringe krigsvåben ud på de amerikanske gader, hvis ikke man står bag politiet, siger han.

Både Trump og DeSantis har flirtet med muligheden for at stille op mod Biden ved det kommende præsidentvalg i USA om to år.

8. november i år finder midtvejsvalget sted. Her vil det blive afgjort, om Biden og det demokratiske parti kan holde på kontrollen i Kongressen. Det bliver samtidig betragtet som Bidens styrkeprøve og kan give et pejlemærke for hans chancer for at blive fire år mere på posten som præsident.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.