Biden vil åbne for oliehanerne for at holde prisen nede

USA vil i et halvt år frigive mere olie i et forsøg på at tæmme priserne og kompensere for olien fra Rusland.

USA's præsident, Joe Biden, vil lade én million tønder olie flyde ud på markedet hver dag i det næste halve år - dels i et forsøg på at nedbringe priserne på energi, dels for at kompensere for russisk olie, der kommer til at mangle på markedet. <i>Kevin Lamarque/Reuters</i>

USA's præsident, Joe Biden, vil lade én million tønder olie flyde ud på markedet hver dag i det næste halve år - dels i et forsøg på at nedbringe priserne på energi, dels for at kompensere for russisk olie, der kommer til at mangle på markedet. Kevin Lamarque/Reuters

USA's præsident, Joe Biden, vil frigive en million tønder olie dagligt fra USA's strategiske olielagre i de næste seks måneder.

Det meddeler han i en tale torsdag.

Beslutningen har til formål at få blandt andet prisen på benzin under kontrol.

Biden betegner initiativet som en "bro i krigstid", der skal "lindre smerten" for de amerikanere, der har ondt i pengepungen på grund af de stigende priser på energi.

- Seks måneders bro frem til efteråret, kalder han det.

Indsatsen er koordineret med flere andre lande. Samlet set vil det betyde, at der bliver frigivet et godt stykke over en million tønder om dagen, siger præsidenten.

I praksis betyder det, at en gallon benzin - svarende til cirka 3,8 liter - vil blive et sted mellem 10 og 35 cent billigere for amerikanerne at tanke bilen op, siger Biden. Det afhænger af, hvor meget olie andre lande sender på markedet.

I øjeblikket ligger gennemsnitsprisen i USA på 4,23 dollar for en gallon. Det svarer til omkring 28 kroner eller en literpris på 7,37 kroner.

Den ekstra million tønder olie om dagen, der nu vil komme fra reservelagrene, skal ses i lyset af, at USA bruger lidt over 20 millioner tønder olie dagligt.

Knap halvdelen - ni millioner tønder olie - bruges til biler og andre motorkøretøjer.

Men USA skal også tænke mere langsigtet end blot til olielagrene, understreger præsidenten i sin tale torsdag.

- Anden del af min plan handler om at sikre reel amerikansk energiuafhængighed på lang sigt, så vi ikke havner i denne situation igen, forklarer Biden.

Han nævner flere investeringer i grøn energi som en af løsningerne på det problem.

Samtidig retter præsidenten en kritik mod olieselskaber, der håber at kunne tjene på en kommende mangel på olie og gas.

- Jeg har hørt fra en oliedirektør, der sagde, at han er ligeglad med, om olieprisen når op på 200 dollar, siger Biden.

En tønde olie koster i øjeblikket lidt over 100 dollar.

Priserne på olie og gas er tordnet i vejret, efter at en lang række vestlige lande har indført sanktioner mod Rusland på grund af invasionen i Ukraine.

Forud for Bidens tale meddelte Det Hvide Hus, at frigivelsen af amerikanske oliereserver er den største nogensinde.

- Denne rekordstore frigivelse vil give et historisk stort udbud, der kan fungere som en bro indtil sidst på året, hvor den hjemlige produktion øges, lød det i meddelelsen.

En højtstående kilde i USA's regering sagde tidligere torsdag til Reuters, at fokus i første omgang ikke så meget er på energipriserne, men på at opveje den mangel på russisk olie, der er på markedet.

Rusland producerer store mængder olie og gas. Blandt andet leverer landet omkring en tredjedel af den naturgas, der forbruges i Europa.

Ud over at frigive olie fra lagrene vil USA's regering støtte en øget produktion af mineraler, metaller og andre materialer, der bruges til blandt andet batterier.

Det gælder blandt andet litium, nikkel, kobolt og mangan. Det er råvarer, som Rusland hidtil har eksporteret til den øvrige verden.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden