Blinken på besøg i Israel: Vi er fælles om at hindre iransk atomvåben

USA's udenrigsminister holder møde med Israel og fire arabiske lande, som blandt andet skal diskutere Iran.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, (til venstre) og Israels udenrigsminister, Yair Lapid, har søndag holdt pressemøde i Jerusalem. <i>Jacquelyn Martin/Ritzau Scanpix</i>

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, (til venstre) og Israels udenrigsminister, Yair Lapid, har søndag holdt pressemøde i Jerusalem. Jacquelyn Martin/Ritzau Scanpix

Israels ærkefjende ventes at være et centralt emne på programmet, når det mellemøstlige land er vært for møder med repræsentanter fra USA og fire arabiske lande, der alle har diplomatiske bånd til Israel.

Søndag ankom USA's udenrigsminister, Antony Blinken, til Israel, og på et fælles pressemøde i Jerusalem med sin israelske kollega slog han fast, at det er et fælles anliggende for de to lande, at Iran ikke udvikler atomvåben.

Fjendskabet mellem Israel og Iran går årtier tilbage, og Israel betragter Iran som en reel eksistentiel trussel.

- Vi er begge fast besluttede på, at Iran aldrig skal anskaffe sig atomvåben, lød det fra Blinken på pressemødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

USA ønsker at genoplive en aftale om Irans atomprogram fra 2015, som landet under daværende præsident Donald Trumps ledelse trak sig ud af i 2018. Israel er til gengæld lodret imod en genoplivning af aftalen.

Men ifølge Blinken er de to lande altså enige om målet: At Iran ikke skal være i besiddelse af atomvåben.

Israels udenrigsminister, Yair Lapid, lagde på pressemødet ikke skjul på, at de to lande er uenige om, hvordan de skal tackle Irans atomprogram.

Men han understregede samtidig, at de har en "åben og ærlig dialog" om spørgsmålet.

- Israel vil gøre alt, hvad vi mener er nødvendigt for at stoppe det iranske atompgroam. Alt.

- Fra vores synspunkt er den iranske trussel ikke teoretisk. Iranerne vil tilintetgøre Israel. Men de vil ikke lykkes med det. Vi lader dem ikke gøre det, sagde Yair Lapid ifølge AFP.

Atomaftalen fra 2015 indebar, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram, som ifølge Vesten dækker over udviklingen af atomvåben.

Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod iranerne.

Men aftalen har hængt i en tynd tråd, siden USA i 2018 trak sig ud af atomaftalen, der kendes som JCPOA eller Joint Comprehensive Plan of Action. Siden er også Iran gradvist bakket ud af aftalen.

Antony Blinken og Yair Lapid holder søndag og mandag møder i Israels Negev-ørken sammen med udenrigsministre fra Egypten, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Marokko.

Mens Egypten som det første arabiske land etablerede diplomatiske forbindelser til Israel i 1979, normaliserede de øvrige tre lande deres forhold til den jødiske stat under mægling af præsident Trump.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.