Blinken på besøg i Sydafrika: Vi vil ikke diktere Afrikas valg

Ofte er Afrika blevet udnyttet af stormagter, siger Blinken, som selv har søgt støtte til at isolere Rusland.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, holdt mandag tale på University of Pretoria i den sydafrikanske hovedstad. <i>Pool/Reuters</i>

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, holdt mandag tale på University of Pretoria i den sydafrikanske hovedstad. Pool/Reuters

USA vil ikke diktere Afrikas valg.

Det fastslår USA's udenrigsminister, Antony Blinken, under et besøg på University of Pretoria i den sydafrikanske hovedstad mandag.

Udtalelsen kommer, på trods af at USA har søgt støtte fra det afrikanske kontinents 54 lande i bestræbelserne på at isolere Rusland som følge af landets invasion af Ukraine.

Som en del af en kontinental rejse, der også vil tage ham til Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda, præsenterede Blinken en ny strategi for Afrika syd for Sahara mandag.

Blinkens besøg falder sammen med en øget geopolitisk rivalisering mellem verdens supermagter, efter at Rusland invaderede Ukraine i februar.

Sydafrika var et af i alt 17 afrikanske lande, der undlod at deltage i en FN-afstemning, der fordømte Ruslands angreb på Ukraine.

- Alt for ofte er afrikanske lande blevet brugt som et redskab i andre landes fremskridt, sagde Blinken på University of Pretoria mandag.

- De er blevet bedt om at vælge side i stormagtskonkurrencer, som føles meget langt væk fra folks hverdagsproblemer.

I det strategidokument, Blinken præsenterede, bliver der blandt andet sat fokus på de trusler, som Kina og Rusland udgør for USA's interesser i den stadig vigtigere region.

For to uger siden var også den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på en rundrejse i Afrika, hvor han besøgte fire lande. Her skældte han blandt andet Vesten ud for at blande sig i Afrikas anliggender.

På omkring samme tid brugte den franske præsident, Emmanuel Macron, en rundrejse i Afrika på at beskylde Rusland for bevidst at forårsage en global fødevarekrise.

I Blinkens tale mandag gentog han et løfte fra november om at "gøre tingene anderledes" i Afrika. Særligt i kølvandet på tidligere præsident Donald Trumps ofte fornærmende kommentarer om afrikanske lande.

- USA vil ikke diktere Afrikas valg, og det bør ingen andre heller ikke, sagde Antony Blinken.

Blinken brugte også sin tale til at lange ud efter den russiske, private militærentreprenør Wagner-gruppen, som er aktiv i flere afrikanske lande, herunder Mali og Centralafrikanske Republik.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.