Blinken: Regimeskifte i Moska er ikke USA's strategi

USA's udenrigsminister siger, at der ikke er noget strategisk mål om at få udvirket et regimeskifte i Rusland.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, fastslår i en udtalelse søndag formiddag, at "USA ikke har en strategi, der omfatter forandring af regimet i Rusland eller noget andet sted". <i>Pool/Reuters</i>

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, fastslår i en udtalelse søndag formiddag, at "USA ikke har en strategi, der omfatter forandring af regimet i Rusland eller noget andet sted". Pool/Reuters

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, fastslår i en udtalelse søndag, at "USA ikke har en strategi, der omfatter forandring af regimet i Rusland eller noget andet sted".

Blinken er i Jerusalem. Hans udtalelse er en indirekte kommentar til, at præsident Joe Biden har sagt, at den russiske præsident, Vladimir Putin, "ikke kan forblive ved magten".

- Jeg mener, at præsidenten og Det Hvide Hus lørdag meget enkelt gjorde det klart, at præsident Putin ikke kan have nogen form for bemyndigelse til at føre krig eller give sig af med nogen anden form for aggression mod Ukraine eller nogen andre, siger Blinken og understreger over for journalister:

- Som I ved, og som I har hørt os sige gentagne gange, så har vi ikke en strategi om at få udvirket et regimeskifte i Rusland - eller noget andet sted for den sags skyld.

Den 79-årige amerikanske præsident sagde lørdag en følelsesladet tale i Polen om Putin, at "for Guds skyld. Denne mand kan ikke forblive på magten."

Det Hvide Hus kom efterfølgende med en udtalelse om, at det ikke skulle forstås som en opfordring til et regimeskifte i Rusland. I den seneste tid har Biden kaldt Putin en "diktator", "bøddel" og en "krigsforbryder", og i Warszawa gav han på ny sin holdning til den russiske præsident klart til kende:

- En diktator, som er stålfast besluttet på at genopbygge sit imperium, kan aldrig fjerne folkets kærlighed til friheden.

Talsmanden for Kreml, Dmitrij Peskov, affærdiger Bidens udtalelse.

- Det er ikke op til Biden at beslutte. Det beslutter det russiske folk, siger Peskov ifølge Reuters.

I sin tale sagde Biden, at der venter en "lang kamp" i Ukraine. En kamp, der ifølge præsidenten kan ses som del af et større slag mellem vestlige frihedsværdier og autokratier.

– Den vil ikke være overstået på dage eller måneder. Vi skal være forberedte på en lang kamp, sagde Biden.

Derudover kaldte han krigen en strategisk fiasko fra russisk side.I stedet for at splitte Vesten har Putin sørget for, at vestlige lande står mere sammen end nogensinde før, sagde Biden.

– Rusland har formået at gøre noget, som jeg er sikker på ikke var meningen. Demokratiet er blevet styrket, sagde Biden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden