Bolsonaro fordømmer stormløb og afviser at have opfordret til det

Jair Bolsonaro afviser at have tilskyndet til stormløbet mod de brasilianske forbundsinstitutioner i Brasília.

Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro afviser alle anklager om at have tilskyndet til det stormløb mod Brasiliens forbundsinstitutioner, som skete søndag. (Arkivfoto). <i>Eraldo Peres/Ritzau Scanpix</i>

Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro afviser alle anklager om at have tilskyndet til det stormløb mod Brasiliens forbundsinstitutioner, som skete søndag. (Arkivfoto). Eraldo Peres/Ritzau Scanpix

Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro fordømmer stormløbet mod brasilianske institutioner og afviser anklager om at have opfordret til det. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den tidligere præsident, som kort inden årsskiftet rejste til den amerikanske delstat Florida, er natten til mandag dansk tid gået på Twitter for at skrive om stormløbet.

- Fredelige demonstrationer, som det står i loven, udgør en del af demokratiet. Det gør plyndringer og invasioner af offentlige bygninger, som fandt sted i dag, og som dem, venstrefløjen gennemførte i 2013 og 2017, ikke, skriver han.

Bolsonaro henviser til tidligere demonstrationer i Brasilien.

- Desuden afviser jeg de anklager, som er fremlagt uden beviser af chefen for Brasiliens nuværende regering, skriver han.

Jair Bolsonaro hentyder til anklager fra landets nuværende præsident, Luiz Inácio Lula da Silva.

Han har anklaget Bolsonaro for at "tilskynde" til volden via sociale medier fra byen Miami i Florida.

- Gennem hele mit mandat har jeg altid holdt mig inden for forfatningens fire linjer, respekteret og forsvaret landets love, demokrati, gennemsigtighed og vores hellige frihed, skriver Bolsonaro på Twitter.

Præcist hvad Bolsonaro mener med "forfatningens fire linjer", er uklart. Det er et udtryk, han bruger regelmæssigt, men der hersker i Brasilien diskussion om, hvad han egentlig mener med det. De fleste anser det for at være en metafor for kridtstregerne på en fodboldbane.

Stormløbet skete søndag. Tusindvis af vrede tilhængere af Jair Bolsonaro demonstrerede i hovedstaden og krævede, at stemmerne fra anden valgrunde af præsidentvalget i 2022 skulle genoptælles.

Demonstranterne endte med at bryde gennem afspærringer og ind i landets parlament, højesteret og præsidentpaladset Palacio do Planalto. Mindst 400 er blevet anholdt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.