Bolsonaro til højesteretsdommer i Rio: Det er forbi

Den afgående præsident siger til højesteretsdommer Luiz Edson Fachin: "Det er ovre. Vi må se fremad."

Den brasilianske højesteretsdommer Luiz Edson Fachin siger, at den afgående præsident, Jair Bolsonaro, har tilkendegivet, at han vil overdrage magten efter valgnederlag."Det er forbi. Lad os se fremad", hedder det i udtalelsen, som Bolsonaro har fremsat til højesteretsdommeren. <i>Evaristo Sa/Ritzau Scanpix</i>

Den brasilianske højesteretsdommer Luiz Edson Fachin siger, at den afgående præsident, Jair Bolsonaro, har tilkendegivet, at han vil overdrage magten efter valgnederlag."Det er forbi. Lad os se fremad", hedder det i udtalelsen, som Bolsonaro har fremsat til højesteretsdommeren. Evaristo Sa/Ritzau Scanpix

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, har tilkendegivet, at han er villig til overdrage magten.

Det siger den brasilianske højesteretsdommer Luiz Edson Fachin.

- Det er forbi. Lad os se fremad, sagde Bolsonaro under et møde med højesteretsdommeren, som har citeret ham i en videooptagelse udsendt af lokale medier i Rio de Janeiro. Det skriver AP.

Bolsonaro har også tidligere i en tale i præsidentpaladset sagt, at "jeg har altid respekteret forfatningen".

Udtalelserne kan være det nærmeste den afgående præsident kommer på en anerkendelse af, at han tabte søndagens præsidentvalg knebent til den venstreorienterede Luiz Inácio Lula.

Den 77-årige socialdemokrat Lula fik 50,9 procent af stemmerne, mens den 67-årige konservative Bolsonaro fik 49,1 procent.Det er det tætteste resultat ved et brasiliansk præsidentvalg i nyere tid.

På valgaftenen og i det efterfølgende døgn var der total tavshed fra Bolsonaro udadtil.

Men hans stabschef, Ciro Noguiera, har udtalt, at processen med at overdrage magten til Lula ville blive indledt.

Der har været udbredt bekymring for, at Bolsonaro ikke ville acceptere valgresultatet, hvis han tabte.

I månederne op til valget forsøgte han at så tvivl om, hvorvidt man kan stole på de elektroniske valgmaskiner, som Brasilien bruger.

Blandt den konservative præsidents vælgere er det langt fra alle, der ser ud til at acceptere resultatet.Rundt om i Brasilien har lastbilchauffører og andre blokeret vigtige hovedveje. I byen Paranagua spærrer de for anden dag i træk adgangen til havnen, der er en af de vigtigste for Brasiliens landbrugseksport.

Den 77-årige Luiz Inácio Lula da Silva var Brasiliens præsident i årene 2003 til 2010.

Efter planen vender han tilbage til præsidentpaladset den 1. januar, hvor han bliver taget i ed som Bolsonaros efterfølger.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.