Borgere i Kansas stemmer for at bevare retten til abort

Kansas er den første amerikanske stat, hvor retten til abort har været til afstemning blandt borgerne.

Tilhængere af den frie abort fejrer, at en prognose viser, at borgerne i Kansas har stemt nej til at begrænse retten til abort i staten. <i>Evert Nelson/Usa Today Network/Reuters</i>

Tilhængere af den frie abort fejrer, at en prognose viser, at borgerne i Kansas har stemt nej til at begrænse retten til abort i staten. Evert Nelson/Usa Today Network/Reuters

Vælgerne i den amerikanske delstat Kansas har stemt nej til en ændring i statens grundlov, der potentielt kunne have fjernet retten til abort.

Det står klart med næsten alle stemmerne optalt. 59 procent har stemt for at bevare abortrettigheder, mens 41 procent har stemt imod. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Vælgernes nej forhindrer Kansas' konservative lovgivende forsamling i at gennemføre omfattende restriktioner for abort, uden at det strider imod statens grundlov.

Kansas er en vigtig delstat i det midtvestlige USA, hvad angår abort. Kansas er nemlig omgivet af nogle af de mest restriktive stater på området: Missouri, Oklahoma og Arkansas.

Der er mange kvinder fra de tre stater, som rejser til Kansas for at få foretaget aborter. Derfor blev der også fra omkringliggende stater holdt nøje øje med udfaldet af afstemningen.

Afstemningen om abortrettigheder i Kansas er den første, efter at USA's højesteret i juni omstødte den skelsættende "Roe mod Wade"-afgørelse fra 1973.

Den havde hidtil sikret, at ingen stat i USA kunne fratage kvinder retten til abort.

Med den nye kurs fra højesteret er det op til de enkelte stater at bestemme, om det stadig skal være en lovlig mulighed - og under hvilke omstændigheder.

Afstemningen i Kansas har fået opmærksomhed fra hele USA, fordi den ses som en tidlig indikator for, om abortrettigheder er vigtige for vælgerne ved midtvejsvalget i november, hvor andre stater også lægger spørgsmålet om abort ud til vælgerne.

Højesteretten i Kansas afgjorde i 2019, at delstatens grundlov beskytter retten til abort. Det har betydet, at Kansas har haft en mildere abortlovgivning end dets nabostater.

I Kansas kan man få en abort indtil 23. graviditetsuge. Fra beslutningen er taget er der et krav om en venteperiode på 24 timer og samtykke fra forældre for mindreårige.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden