Boris Johnson udpeger afløser for utilfreds finansminister

Tirsdag trak to ministre sig fra Boris Johnsons regering. Premierministeren har nu sat navn på afløserne.

Den nye britiske finansminister Nadhim Zahawi forlader premierministerens embedsbolig i Downing Street i det centrale London tirsdag aften efter sin udnævnelse. Den 55-årige Zahawi kom i midten af 1970'erne til Storbritannien, da hans kurdiske familie flygtede fra Saddam Husseins styre i Irak. <i>Justin Tallis/Ritzau Scanpix</i>

Den nye britiske finansminister Nadhim Zahawi forlader premierministerens embedsbolig i Downing Street i det centrale London tirsdag aften efter sin udnævnelse. Den 55-årige Zahawi kom i midten af 1970'erne til Storbritannien, da hans kurdiske familie flygtede fra Saddam Husseins styre i Irak. Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister Boris Johnson har tirsdag aften udnævnt Nadhim Zahawi som ny finansminister i sin konservative regering.

Det fremgår af en officiel meddelelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Zahawi, der hidtil har været uddannelsesminister, afløser Rishi Sunak, der tirsdag trak sig fra posten i protest mod Johnson.

Den 55-årige Zahawi overtager som finansminister en økonomi, der lader til at have kurs mod en hård opbremsning eller ligefrem en recession.

Han vil fra dag et i sit nye embede være under pres for at yde mere økonomisk støtte til borgere, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Der vil desuden være et pres på finansministeren for at sænke skatterne, skriver Reuters.

Zahawi er født i Irak og kom til Storbritannien som barn med sin kurdiske familie. Siden fik han en succesfuld karriere som forretningsmand, før han gik ind i politik.

Zahawi var medstifter af YouGov, der laver meningsmålinger, og aktiv i en lokal partiforening for det konservative parti, før han i 2010 blev valgt ind i parlamentet i London.

Under covid-19-pandemien opnåede han bred anerkendelse for sin styring af det britiske vaccinationsprogram.

Som ny uddannelsesminister i stedet for Zahawi har Boris Johnson udpeget Michelle Donelan.

Også sundhedsminister Sajid Javid trak sig tirsdag fra sin post i protest mod Boris Johnsons måde at lede regeringen på.

Det skete få minutter efter, at finansminister Sunak havde meddelt sin beslutning. Javid bliver afløst af Steve Barclay på posten som sundhedsminister.

Mandefaldet i regeringen fortsætter sent tirsdag aften. Alex Chalk oplyser på Twitter, at han trækker sig fra den politisk udpegede post som næstkommanderende (Solicitor General) hos rigsadvokaten.

Det meddeler han i et brev til Boris Johnson. I brevet kritiserer han Johnsons håndtering af en række kontroversielle sager.

- Jeg er bange for, at tiden er inde til at få en ny leder, skriver Alex Chalk.

- Jeg er ked af at forlade et embede, som jeg har været glad for. Men premierministeren har brug for en Solicitor General, som kan stå inde for den kultur og kurs, Johnson har lagt. Jeg beklager, at det kan jeg ikke længere.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters og flere andre internationale medier kan tirsdagens ministerfratrædelser vise sig at blive dødsstødet for den britiske regering. Den har tidligere været centrum for flere skandaler.

Blandt andet har Boris Johnson modtaget stor kritik for håndteringen af en sag om seksuelle krænkelser. Sagen involverer et parlamentsmedlem, der siden er trådt tilbage.

Johnson har været presset i månedsvis på grund af flere sager. Blandt andet har der været holdt fester i premierministerens embedsbolig i Downing Street 10 under coronanedlukningen i 2020.

Rishi Sunak, der ifølge medierapporter har haft flere sammenstød med Johnson på grund af uenighed om finanspolitikken, siger i forbindelse med sin fratræden, at "offentligheden forventer med rette, at regeringen opfører sig ordentligt, kompetent og seriøst".

- Jeg mener, at disse standarder er værd at kæmpe for, og det er derfor, jeg træder tilbage, skriver Sunak i et tweet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden