Brasilien fortryder invitation til EU's valgobservatører

Efter protester fra Brasiliens regering sender EU ikke observatører, når Bolsonaro stiller op til genvalg.

En tilhænger af Jair Bolsonaro har klædt sig ud som den brasilianske præsident under en demonstration 1. maj på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. <i>Mauro Pimentel/Ritzau Scanpix</i>

En tilhænger af Jair Bolsonaro har klædt sig ud som den brasilianske præsident under en demonstration 1. maj på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. Mauro Pimentel/Ritzau Scanpix

Brasiliens valgkommission har trukket en invitation tilbage, som den havde sendt til EU med et forslag om, at EU sender valgobservatører til valget i Brasilien i oktober.

Det sker, efter at præsident Jair Bolsonaros regering har protesteret mod invitationen.

Det oplyser to kilder med kendskab til sagen samt en EU-talsmand.

Valgkommissionen meddelte i april, at den for første gang nogensinde havde inviteret EU til at sende observatører til det kommende valg.

Her stiller præsident Bolsonaro op til genvalg.

Men to dage senere lød der protester fra Brasiliens udenrigsministerium. Brasilien har aldrig før fået et valg "evalueret" af en organisation, landet ikke selv er medlem af, påpegede ministeriet.

Og tirsdag har valgkommissionen så droppet planen. Fordi "de nødvendige forhold ikke er til stede til at muliggøre en omfattende observatørmission til valget", hedder det.

Bolsonaro er for længe siden begyndt at så tvivl om, hvorvidt de elektroniske stemmemaskiner, som Brasilien benytter, er pålidelige.

Ved det seneste valg i 2018 kom han med grundløse anklager om, at der var snydt ved valget.

Det har skabt frygt for, at han vil afvise at anerkende valgresultatet i oktober.

I Bruxelles bekræfter talsmand Peter Stano, at EU har modtaget en invitation fra den brasilianske valgkommission til at komme til Brasilien for at se på, om det ville give mening at sende observatører.

Men "på grund af den betænkelighed, den brasilianske regering har udtrykt", bliver det ikke til noget.

I stedet kommer der valgobservatører fra latinamerikanske organisationer som OAS og Mercosur. Også det amerikanske Carter Center er inviteret til at sende observatører.

Bolsonaro stiller op til sin anden embedsperiode ved valget i oktober. Hans vigtigste modkandidat, tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva, fører i meningsmålingerne.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.