Brasiliens Bolsonaro halter langt efter rivalen i ny måling

Den tidligere præsident Lula står lige nu til valgsejr, når brasilianerne skal i stemmeboksen den 2. oktober.

Den højreorienterede Jair Bolsonaro kan snart være færdig som præsident i Brasilien. (Arkivfoto). <i>Evaristo Sa/Ritzau Scanpix</i>

Den højreorienterede Jair Bolsonaro kan snart være færdig som præsident i Brasilien. (Arkivfoto). Evaristo Sa/Ritzau Scanpix

Godt to uger før det forestående valg i Brasilien tyder mere og mere på, at Jair Bolsonaro snart er fortid som præsident.

Det viser de seneste meningsmålinger fra det sydamerikanske land.

Den højreorienterede leder står i en ny måling fra instituttet Datafolha således til at få 33 procent af stemmerne i første valgrunde.

Han halter dermed et godt stykke efter rivalen, den tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva - bedst kendt som Lula. Han står til 45 procent.

Den nye måling markerer samtidig en lille tilbagegang for Bolsonaro, der i den foregående måling stod til 34 procent af stemmerne.

Første valgrunde i Brasilien finder sted den 2. oktober. Hvis ingen af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne, skal der afholdes en anden valgrunde. Den er planlagt til den 30. oktober.

67-årige Jair Bolsonaro har været en kontroversiel skikkelse, siden han i 2019 overtog præsidentposten i Brasilien.

Blandt andet har han fået kritik for sin håndtering af coronapandemien, og fordi ødelæggelsen af Amazonas har taget til i hans embedsperiode.

Siden han tiltrådte, er den gennemsnitlige årlige skovrydning i regnskoven steget med 75 procent, hvis man sammenligner med sidste årti.

Bolsonaro sagde tidligere på ugen i en podcast, at han vil trække sig fra politik, hvis han skulle tabe valget i næste måned.

- Hvis det er Guds vilje, så vil jeg fortsætte. Hvis ikke, så vil jeg give stafetten videre og trække mig tilbage.

- I min alder har jeg ikke længere noget at gøre på Jorden, hvis min politiske rejse slutter den 31. december, lød det fra præsidenten.

31. december er sidste dag i Bolsonaros embedsperiode.

Den venstreorienterede Lula var præsident i Brasilien fra 2003 til 2010.

I 2018 blev Lula idømt en lang fængselsstraf for korruption og hvidvask. Året efter blev han dog løsladt, da Brasiliens højesteret omstødte dommen.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.