Britisk domstol kan stoppe fly til Rwanda i sidste øjeblik

Asylansøgere skal flyve fra Storbritannien til Rwanda tirsdag. Domstol skal prøve planen i sidste øjeblik.

Demonstranter foran den britiske højesteret, hvor de protesterer mod den britiske plan om at sende asylansøgere til Rwanda. Retten tager i dag stilling til planen, herunder om første fly kan sendes afsted tirsdag. <i>Niklas Halle''n/Ritzau Scanpix</i>

Demonstranter foran den britiske højesteret, hvor de protesterer mod den britiske plan om at sende asylansøgere til Rwanda. Retten tager i dag stilling til planen, herunder om første fly kan sendes afsted tirsdag. Niklas Halle''n/Ritzau Scanpix

Modstandere af en omdiskuteret britisk plan om at sende asylansøgere til Rwanda får mandag en sidste chance for at stoppe det første fly fra at lette tirsdag.

Det sker, når planen skal prøves ved endnu en retssag. Private hjælpeorganisationer og en fagforening har appelleret en afgørelse truffet af den britiske højesteret fredag.

Her blev der samtidig afsat retsdage til to dages høring i juli.

Efter planen skal det første fly forlade en unavngiven lufthavn med 31 asylansøgere tirsdag.

Men modstanderne holder fast i, at planerne er umoralske og farlige.

Flygtningeorganisationen Care4Calais har mandag tweetet, at 20 af de personer, der var planlagt til at flyve tirsdag, har fået aflyst deres billet.

Det drejer sig om personer fra Iran, Irak, Albanien og Syrien, skriver organisationen.

Storbritannien indgik i april en aftale om at sende asylansøgere til Rwanda. Den gælder for personer, som er kommet illegalt til landet siden 1. januar i år. Den danske regering forhandler med Rwanda om at lave en lignende aftale.

Blandt modstanderne af den britiske plan er fagforeningen Public and Commercial Service Union, hvis medlemmer blandt andet er ansat hos den britiske grænsekontrol, som også står for deportationerne.

Her bider fagforeningsleder Mark Serwotka mærke i, at retten fredag besluttede, at der ved en mere omfattende høring i juli skal tages stilling til, om planerne er lovlige.

- Tænk, hvis man bliver bedt om at gøre noget tirsdag, som efterfølgende viser sig at være ulovligt. Det ville være en forfærdelig situation, siger han til Sky News søndag.

Derfor bør flyets afgang udsættes, indtil man også kender udfaldet af høringen i juli, lyder det fra Mark Serwotka.

Flere britiske medier har fortalt, at tronarving Prins Charles ifølge en unavngiven kilde også har ytret sig kritisk om planerne.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.