Britisk finansminister vælger side i opgør om Johnsons afløser

Finansminister foretrækker Lis Truss som ny formand for det konservative parti. Rival lover skattelettelser.

Finansminister Nadhim Zahawi støtter udenrigsminister Liz Truss i hendes forsøg på at blive valgt som ny formand for de konservative i Storbritannien og dermed premierminister. <i>Henry Nicholls/Reuters</i>

Finansminister Nadhim Zahawi støtter udenrigsminister Liz Truss i hendes forsøg på at blive valgt som ny formand for de konservative i Storbritannien og dermed premierminister. Henry Nicholls/Reuters

Den britiske finansminister, Nadhim Zahawi, bakker Liz Truss op som kommende leder af det konservative parti.

Det skriver Zahawi i et indlæg i avisen The Telegraph søndag.

Udenrigsminister Liz Truss, der er bookmakernes favorit til at blive valgt som ny formand og dermed premierminister, vil "styre vores økonomi" på klassisk konservativ vis", skriver Zahawi.

Han blev selv elimineret fra partiets formandskamp i første afstemningsrunde i juli. Siden er feltet af kandidater blevet indsnævret til to: Truss samt forhenværende finansminister Rishi Sunak.

Det er i sidste ende medlemmerne af det konservative parti, der ved en afstemning afgør, hvem der skal afløse Boris Johnson som regeringsleder.

Resultatet af afstemningen bliver offentliggjort 5. september.

Rishi Sunak, der tidligere blev anset som favorit til at afløse Boris Johnson på grund af sin håndtering af Storbritanniens økonomi under coronapandemien, fremsatte søndag et løfte om sætte indkomstskatten ned.

Men i modsætning til Liz Truss, der har lovet omgående at sætte skatten ned, vil Rishi Sunak først have styr på den høje inflation, som udhuler briternes købekraft.

Derefter vil han i 2024 sætte grundtaksten for indkomstskat ned med ét procentpoint og yderligere tre procentpoint inden 2029.

Det vil indebære, at grundsatsen for beskatning af indkomster vil falde til 16 procent fra nu 20 procent.

Hvert procentpoint, satsen sænkes med, vil ifølge Sunak koste omkring seks milliarder pund om året.

- Det er en radikal vision, men også en realistisk en, siger han i erklæring søndag.

Ifølge Sunak vil hans plan markere den største nedsættelse af indkomstskatten siden årene under premierminister Margaret Thatcher.

Liz Truss mener, at skattenedsættelser er nødvendige nu for at sætte skub i økonomien.

En nylig meningsmåling viser, at Truss har en føring på 24 procentpoint over Sunak blandt medlemmer af det konservative parti.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden