Britisk ministerium: Rusland har problemer med offensiv

Tempoet i russernes operationer og styrkernes fremmarch vil sandsynligvis være stadigt mere aftagende.

En ukrainsk ved frontlinjen i Donbas mandag under efter affyringer af granater i de fortsatte kampe mod de russiske invasionsstyrker. <i>Gleb Garanich/Reuters/Reuters</i>

En ukrainsk ved frontlinjen i Donbas mandag under efter affyringer af granater i de fortsatte kampe mod de russiske invasionsstyrker. Gleb Garanich/Reuters/Reuters

Storbritanniens militære efterretningstjeneste siger tirsdag, at Rusland har udkæmpet en besværlig kamp for at opretholde en effektiv offensiv slagstyrke i Ukraine, og at problemet formentligt bliver stadigt mere akut.

- Ud over at skulle håndtere problemer med alvorlig underbemanding står de russiske planlæggere med et dilemma. De skal vælge mellem at sende reserver til Donbas eller sende dem til den sydvestlige Kherson-sektor for at forsvare stillinger mod ukrainske modangreb.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i en opdatering af efterretningsoplysninger om krigen tirsdag.

Ministeriet tilføjer, at mens russerne meget vel kan vinde yderligere terræn, så vil tempoet i dets operationer og styrkernes fremmarch sandsynligvis være meget langsomme.

Ukraine siger, at de russiske styrker har intensiveret bombardementer mod mål langt fra fronten, hvilket koster mange civile liv. Styret i Moskva siger, at det går efter militære mål.

Russiske bombardementer fortsætter tirsdag med intense angreb på blandt andet byen Sumy i det nordlige Ukraine, med klyngebomber mod Mykolajiv og missilangreb mod Odessa i syd, oplyser de ukrainske myndigheder til nyhedsbureauet Reuters.

Efter at det mislykkedes for de russiske styrker at indtage hovedstaden Kyiv efter invasionskrigen blev indledt 24. februar, blev ødelæggende og upræcise bombardementer en vigtig del af russernes krigsførelse, mens deres styrker koncentrerede sig om at vinde kontrol over områder i det sydlige og østlige Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger, at Rusland har affyret over 3000 krydsermissiler og ukontrollerbare artillerigranater under den fem måneder lange krig.

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, gav mandag ordre til, at militæret skulle koncentrere sig om at ødelægge raketter og artilleri, som Ukraine har fået fra Vesten.

Samtidig vedtog EU's udenrigsministre at give Ukraine yderligere 500 millioner euro (op mod 3,75 milliarder kroner) til nye våben. Dermed har EU støttet Ukrainerne med 18,75 milliarder kroner siden russerne invaderede landet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.