Britisk økonomi og coronakrise dominerer lederopgør
Omkostning ved nedlukning af samfundet skjules, siger Rishi Sunak i opgør om lederpost med Liz Truss.

Kunstneren Ciaran Gallaghers fremstilling af de to rivaler i det konservative lederopgør i London mellem tidligere finansminister Rishi Sunak og udenrigsminister Liz Truss. Paul Faith/Ritzau Scanpix
Den tidligere britiske finansminister Rishi Sunak, som er den ene af to kandidater, der kæmper om at efterfølge premierminister Boris Johnson i næste måned, mener, at der blev begået alvorlige i den britiske regerings håndtering af covid-19-pandemien.
- Det var en fejltagelse at give forskere og læger så mange beføjelser. Og omkostningerne ved nedlukningen af samfundet blev holdt skjult, siger Sunak, der rivaliserer med udenrigsminister Liz Truss om at blive den næste konservative leder.
De omkring 200.000 medlemmer af det konservative parti er i gang med at stemme om, hvem der skal være partiets næste leder og dermed premierminister.
Resultatet af en urafstemning vil blive offentliggjort mandag den 5. september.
Stigende priser og leveomkostninger dominerer den politiske debat omkring deres opgør. Truss ligger lige nu bedst i meningsmålingerne.
Briterne har en inflation på over 10 procent - det højeste niveau i 40 år. Landet er tæt på recession, og stigende energipriser har fået mange til at frygte for vinteren.
En undersøgelse foretaget af Yorks universitet tyder på, at over halvdelen af husholdningerne i landet - omkring 15 millioner indbyggere - ikke vil have råd til at varme deres boliger ordentligt op til januar.
Truss har lovet skattelettelser, mens Sunak advarer mod falske løfter på baggrund af en dyb økonomisk krise.
Boris Johnson blev tvunget til at gå af, da dusinvis af ministre gik af i protest mod en række skandaler og fejl - navnligt i forbindelse med fester i Downing Street, som var i strid med regler indført omkring covid-19.
Sunak siger, at det var en fejl at tabuisere omkostningerne ved nedlukningen af samfundet - for eksempel med hensyn til, hvordan ventelister på hospitalerne blev meget lange på grund af udsatte operationer.
Sunak mener også, at et særligt rådgivningspanel bestående af naturvidenskabsfolk, eksperter og forskere havde fået for meget indflydelse i spørgsmål, som skulle have været klaret af andre. Det gælder for eksempel, hvornår skoler skulle åbnes og lukkes. Han siger, at der generelt blev skabt for megen frygt i befolkningen.
/ritzau/AFP
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.