Britiske formandskandidater går i kødet på hinanden i debat

Det kom især til konfrontationer mellem Liz Truss og Rishi Sunak under søndagens konservative tv-debat.

De tilbageværende kandidater i kampen om at blive konservativ leder og premierminister er (fra øverst til venstre med uret) Liz Truss, Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Kemi Badenoch og Tom Tugendhat. (Arkivfoto). <i>Daniel Leal, Tolga Akmen, Carlos/Ritzau Scanpix</i>

De tilbageværende kandidater i kampen om at blive konservativ leder og premierminister er (fra øverst til venstre med uret) Liz Truss, Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Kemi Badenoch og Tom Tugendhat. (Arkivfoto). Daniel Leal, Tolga Akmen, Carlos/Ritzau Scanpix

I ræset om at blive den næste konservative leder i Storbritannien og dermed også landets næste premierminister optrappede kandidaterne deres angreb på hinanden i en tv-debat søndag aften.

Det skriver BBC.

Udenrigsminister Liz Truss sagde til tidligere finansminister Rishi Sunak, at de skattestigninger, han indførte, vil "kvæle" væksten.

Imens anklagede Sunak udenrigsministeren for at stå bag en "noget for noget-økonomi".

Andre debatemner var transkønnedes rettigheder, brexit og tillid til politik.

De tilbageværende kandidater i kampen om at blive konservativ leder og premierminister er foruden Truss og Sunak tidligere hærofficer Tom Tugendhat, handelsminister Penny Mordaunt og tidligere ligestillingsminister Kemi Badenoch.

I søndagens tv-debat på ITV udelukkede alle fem kandidater at udskrive valg tidligt, hvis de bliver premierminister om cirka syv uger, når den nuværende premierminister, Boris Johnson, træder tilbage.

På et tidspunkt under debatten blev de bedt om at række hånden i vejret, hvis de kunne tænkes at give Johnson et job i deres nye regering. Det var der ingen af dem, der gjorde.

De største konfrontationer i den timelange debat fandt sted mellem Liz Truss og Rishi Sunak, der er meget uenige om, hvordan man bringer stigende leveomkostninger under kontrol.

Særligt Rishi Sunaks tid som finansminister er kommet i fokus under formandsvalgkampen, hvor han blandt andet er blevet tvunget til at forsvare de skattestigninger, som blev indført i hans tid som finansminister.

Under debatten sagde Liz Truss, at Sunak havde "hævet skatterne til det højeste niveau i 70 år". Samtidig argumenterede hun for, at dette "ikke vil drive den økonomisk vækst".

Rishi Sunak svarede, at coronapandemien skadede økonomien, og at pengene er nødt til at blive betalt tilbage.

Handelsminister Penny Mordaunt, som er bookmakernes favorit til at vinde formandsposten, sagde, at de begrænsede skattelettelser, hun støttede, ikke var inflationsfremmende, og at folk nu har brug for hjælp til deres leveomkostninger.

- Jeg forstår ikke, hvor Rishi ikke forstår det, sagde hun ifølge BBC.

Mandag aften skal de fem kandidater igen debattere på tv, før de konservative parlamentsmedlemmer endnu en gang skal tage stilling til, hvem der ikke længere skal være med i kampen om formandsposten.

Kandidaten med færrest stemmer mandag ryger ud af ræset. Sådan fortsætter løbet, indtil der er to kandidater tilbage på torsdag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden