Bulgarien vælter Rusland-kritisk leder efter kun et halvt år

42-årige Kiril Petkov, der har distanceret sig fra Rusland og korruption, er blevet væltet af parlamentet.

Kiril Petkovs midterparti lavede efter valget i november 2021 en koalitionsaftale med tre andre partiet. Onsdag er premierministeren dog blevet væltet efter kun et halvt år ved magten. <i>Stoyan Nenov/Reuters</i>

Kiril Petkovs midterparti lavede efter valget i november 2021 en koalitionsaftale med tre andre partiet. Onsdag er premierministeren dog blevet væltet efter kun et halvt år ved magten. Stoyan Nenov/Reuters

Bulgariens regering og premierminister Kiril Petkov er onsdag blevet væltet ved en tillidsafstemning i landets parlament.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

42-årige Kiril Petkovs regering tabte med stemmerne 123-116.

Det krævede 121 stemmer at sikre flertal for mistillidsvotummet i det bulgarske parlament, der har i alt 240 repræsentanter.

Afstemningen betyder, at Kiril Petkov kun nåede at få et halvt år på posten.

Petkov har været premierminister siden december 2021, hvor en regering bestående af fire partier indgik et samarbejde.

Da han blev valgt, lovede han et opgør med korruption i landet. Han har samtidig lagt usædvanlig stor afstand til Rusland.

Onsdagens afstemning kaster på ny Bulgarien ud i politisk uro. Landet står nu over for det fjerde valg siden april 2021.

Der er dog ingen garanti for, at et nyt valg vil sikre politisk stabilitet. Det mener politiske analytikere ifølge nyhedsbureauet AFP.

Petkov er leder af midterpartiet Vi Fortsætter Forandringen (PP).

Efter valget i november lavede hans parti en aftale med Socialisterne, protestpartiet ITN og Demokratisk Bulgarien, der er et centrumhøjreparti.

Ruslands invasion af Ukraine skabte dog sprækker i regeringen og tidligere i juni trak protestpartiet ITN sin støtte til regeringen.

Det fik den tidligere mangeårige leder Boyko Borisovs konservative parti, Gerb, til at udløse en tillidsafstemning mod premierministeren.

Sidste år var der omfattende protester mod Borisov og Gerb på grund af anklager om korruption. Det betød, at partiet tabte terræn ved de efterfølgende valg og havde svært ved at finde samarbejdspartnere.

Der har onsdag været demonstranter på gaden for at støtte den nu væltede Petkov. De støtter hans ønske om at indføre moderne reformer i landet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.