Californien vil udelukkende sælge elbiler fra 2035

Et beslutning om, at alle nye biler i Californien fra 2035 ikke må udlede CO2, kaldes for "banebrydende".

Fra 2035 skal alle nye biler, der sælges i Californien, være CO2, har den amerikanske delstat vedtaget. <i>Patrick T. Fallon/Ritzau Scanpix</i>

Fra 2035 skal alle nye biler, der sælges i Californien, være CO2, har den amerikanske delstat vedtaget. Patrick T. Fallon/Ritzau Scanpix

Californien har torsdag lokal tid vedtaget, at alle nye biler, der sælges i USA's mest folkerige delstat fra 2035, skal være udledningsfri. Det vil sige, at de ikke må udlede CO2.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Torsdagens vedtagelse bliver hyldet af miljøforkæmpere, som håber, at tiltaget vil få andre dele af USA til også at fremskynde overgangen til elbiler.

Forslaget blev allerede beskrevet i The New York Times tirsdag. Avisen kalder tiltaget for "banebrydende".

Salget af fossilbiler til Californiens 40 millioner indbyggere skal udfases gradvist over de næste år, indtil der om 13 år udelukkende sælges udledningsfri biler.

- Tidslinjen er ambitiøs, men realistisk. Inden et barn, der er født i år, er klar til at begynde i gymnasiet, vil det kun være muligt at købe udledningsfri biler og et begrænset antal plug-in-hybridbiler i Californien, udtaler myndigheden for ansvar for luftkvalitet i delstaten, California Air Resources Board, ifølge AFP.

Myndigheden oplyser videre, at sundhedsfordelene ved at overgå til elbiler vil være markante.

- Inden 2037 vil det nye tiltag sikre en nedgang på 25 procent i forurenende udslip fra lette køretøjer, lyder det.

- Dette vil gavne alle californiere, mens særligt statens mest miljømæssigt og økonomisk belastede samfund langs motorveje og andre stærkt trafikerede færdselsårer.

Mellem 2026 og 2040 ventes tiltaget at resultere i 1290 færre dødsfald som følge af hjerte-lunge-sygdomme.

Derudover ventes tiltaget i samme periode at resultere i 460 færre hospitalsindlæggelser med hjerte- og luftvejsproblemer samt 650 færre skadestuebesøg som følge af astma, vurderer myndigheden

Det vurderes desuden, at andre delstater vil lade sig inspirere.

Målet er at sætte skub i salget af elbiler og bekæmpe klimakrisen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.