Chef for atomselskab anklager Rusland for at bortføre ansatte

Præsidenten for Ukraines atomkraftselskab hævder, at russere har bortført og tortureret selskabets ansatte.

Ifølge Energoatoms præsident, Petro Kotin, er omkring 200 ukrainske ansatte på atomkraftværket Zaporizjzja blevet tilbageholdt af russiske styrker. (Arkivfoto). <i>Staff/Reuters</i>

Ifølge Energoatoms præsident, Petro Kotin, er omkring 200 ukrainske ansatte på atomkraftværket Zaporizjzja blevet tilbageholdt af russiske styrker. (Arkivfoto). Staff/Reuters

Ukraines atomkraftselskab Energoatom beskylder russiske styrker, som har besat atomkraftværket Zaporizjzja i det sydøstlige Ukraine, for at bortføre og mishandle selskabets personale.

Således siger Energoatoms præsident, Petro Kotin, til det tyske medie Funke, at omkring 200 personer er blevet tilbageholdt, og at atomkraftselskabet ikke har nogen idé om, hvor flere af dem befinder sig.

Ifølge Kotin har der også været tilfælde, hvor selskabets medarbejdere er blevet tortureret og dræbt.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Petro Kotin fortæller videre, at det er utroligt vanskeligt for Energoatoms ansatte at fortsætte deres arbejde på Zaporizjzja.

De, som er blevet på værket, er der, fordi de ved, hvor vigtigt det er at sikre sikkerheden og brandsikkerheden på stedet, forklarer han.

Ifølge Energoatoms præsident holder omkring 1000 ukrainske medarbejdere atomkraftværket i drift. Til sammenligning arbejdede der før krigen omkring 11.000 mennesker på anlægget.

For få dage siden opfordrede FN's Internationale Atomenergiagentur (IAEA) til, at der omgående etableres en sikkerhedszone ved Zaporizjzja.

Det er nødvendigt for at forhindre en atomulykke, skrev IAEA i en rapport i kølvandet på et besøg på atomkraftværket i sidste uge.

- Den nuværende situation er uholdbar, konstaterede IAEA ifølge nyhedsbureauet AFP.

Agenturet er samtidig stærkt bekymret over de fortsatte kampe ved Zaporizjzja.

Rapporten fra IAEA blev offentliggjort tirsdag, efter at agenturets chef, Rafael Grossi, sammen med 14 atominspektører besøgte atomkraftværket torsdag i sidste uge.

Rusland tog kontrol over atomkraftværket i begyndelsen af marts, kort efter at landet havde invaderet Ukraine den 24. februar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden