Chilenerne stemmer nej til ny forfatning og mere velfærd

Chile stemmer nej til ny forfatning, som skulle erstatte den nuværende, der stammer fra Pinochet-styret.

Støtter af nej-kampagnen er begejstrede, efter at de foreløbige resultater viser, at Chile forkaster forslag om ny forfatning søndag. <i>Rodrigo Garrido/Reuters</i>

Støtter af nej-kampagnen er begejstrede, efter at de foreløbige resultater viser, at Chile forkaster forslag om ny forfatning søndag. Rodrigo Garrido/Reuters

Chilenerne har søndag stemt nej til en ny forfatning.

Det viser de foreløbige resultater ifølge nyhedsbureauet AFP.

Med mere end 72 procent af stemmerne optalt fører nej-siden med 62 procent af stemmerne. Ja-siden har fået lidt under 38 procent af stemmerne.

Den nuværende forfatning stammer fra tiden under den autoritære general Augusto Pinochets styre. Pinochet styrede landet fra 1973 til 1990.

Det nye forfatningsforslag udspringer fra en aftale mellem politikere og demonstranter, der skulle dæmpe de protester, som landet så i 2019. Protesterne, der skyldtes utilfredshed med ulighed i landet, varede i flere måneder og blev til tider voldelige.

Det var ventet, at den nye forfatning ville blive afvist, selv om et stort flertal tidligere har stemt for forandring. I 2020 stemte næsten 80 procent af chilenerne for et udkast til den ny forfatning, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men meningsmålinger op til søndagens folkeafstemning, der har været udsat flere gange på grund af coronapandemien, tydede på et nej til det nye forslag.

I forslaget til den nye forfatning var der fokus på velfærd, klima, lighed mellem køn og oprindelige folks rettigheder i stedet for den nuværende forfatnings fokus på markedsvenlige vilkår.

I det nye forslag var der samtidig foreslået ændringer af nationale institutioner.

Mere end 15 millioner indbyggere kunne stemme ved afstemningen på mere en 3000 valgsteder fordelt over hele landet.

På dagen for afstemningen har der været lange køer foran valgstederne og høj valgdeltagelse. Det hænger sammen med, at der ved afstemningen var stemmepligt. Ifølge eksperter har det skabt usikre meningsmålinger.

Chile er ledet af præsident Gabriel Boric og hans venstreorienterede regering. Han kom til magten efter et valg i 2021. Præsidenten bekræfter overfor Reuters, at han har indkaldt de politiske partier til et møde mandag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.