Covid-19 var den femte mest hyppige dødsårsag i Sverige i 2021

Mens covid-19 var den tredje mest hyppige dødsårsag blandt svenske mænd, lå den nummer syv blandt kvinderne.

Den daværende svenske statsepidemiolog Anders Tegnell spillede en stor rolle i Sveriges kamp mod coronavirus. Her ses han under et pressemøde i november 2020. <i>TT News Agency/Reuters</i>

Den daværende svenske statsepidemiolog Anders Tegnell spillede en stor rolle i Sveriges kamp mod coronavirus. Her ses han under et pressemøde i november 2020. TT News Agency/Reuters

I 2021 var covid-19 den femte mest hyppige dødsårsag i Sverige.

Det viser tal fra landets Socialstyrelse.

I alt døde 5319 personer af sygdommen i Sverige sidste år.

- Det vil sige, at covid-19 var den femtehyppigste dødsårsag efter at have været den tredjehyppigste i 2020, udtaler Staffan Khan, der er statistiker i Socialstyrelsen.

Der er markant forskel på kvinder og mænd. Mens covid-19 var den tredje mest hyppige dødsårsag blandt svenske mænd sidste år, var sygdommen på en syvendeplads blandt kvinderne.

I andet halvår af 2020, da pandemien buldrede derudaf, og vacciner endnu ikke var tilgængelige, var covid-19 den tredje mest hyppige dødsårsag i Sverige.

Her døde 3503 mennesker i løbet af et halvt år mellem juli og december. Af dem var fire børn.

Kun hjerte-kar-sygdomme og kræft kostede flere liv i den periode.

De fleste af de coronadødsfald, der blev registreret i Sverige i 2020, skete på plejehjem eller lignende former for bolig.

Coronapandemien nåede for alvor til Skandinavien i marts 2020.

Dødstallet i Sverige er faldet flere år i træk med undtagelse af 2020, hvor pandemien var med til at bryde den nedadgående tendens.

I 2021 faldt dødeligheden igen. Her døde 92.085 mennesker sammenlignet med 98.229 i 2020.

Der bor cirka 10,2 millioner mennesker i Sverige.

I 2021 var de to mest almindelige dødsårsager blandt både mænd og kvinder hjerte-kar-sygdomme, der krævede omkring 27.500 liv, og kræft, som tog livet af over 23.000 mennesker.

Mens psykisk sygdom var den tredje mest hyppige dødsårsag blandt kvinder, var "ydre årsager" såsom ulykker, drab og selvmord den fjerde mest hyppige dødsårsag blandt mænd.

/ritzau/TT

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.