Dansk astrofysiker kalder ny asteroide interessant

Amerikanske astronomer har opdaget en ny asteroide, som er den største, der er blevet observeret i otte år.

Nasas Dart-mission var en succes og kan vise sig at blive planetens forsvar mod potentielle trusler mod Jorden fra asteroider, mener astrofysiker. <i>Nasa/Reuters</i>

Nasas Dart-mission var en succes og kan vise sig at blive planetens forsvar mod potentielle trusler mod Jorden fra asteroider, mener astrofysiker. Nasa/Reuters

Den nyopdagede asteroide, der har fået det fængende navn 2022 AP7, har en størrelse på 1,1 - 2,3 kilometer i diameter. Den er på vej mod Jordens kredsløb.

Der er dog ikke udsigt til, at AP7 vil kollidere med Jorden i første omgang.

Asteroiden vil krydse Jordens kredsløb, mens Jorden er på den anden side af Solen.

- Det er interessant, når vi opdager objekter af den her størrelse, som vi ikke kender til i forvejen. Det er vigtigt, at vi får kortlagt dem, fordi selv om de ikke udgør en trussel lige nu, kan de potentielt gøre det, siger Michael Linden-Vørnle, astrofysiker og chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og Teknologi på DTU.

AP7 vil da også med tiden krydse Jordens kredsløb tættere på, hvor planeten er.

Scott Sheppard, astrofysiker ved Carnegie Institution for Science i USA, var en af astronomerne, som opdagede AP7. Han påpeger, at der er lange udsigter til, at den kan kollidere med Jorden.

- Det vil være flere århundreder ude i fremtiden, og vi kender ikke AP7's kredsløb præcist nok til at vi kan sige, hvilken farer den kommer til at udgøre til den tid, siger Sheppard til The Guardian.

Selv om navnet AP7 ikke lyder så frygtindgydende, så er det mere ildevarslende, at asteroidens størrelse putter den i kategorien "planetdræbere".

- Effekterne af selve nedslaget, samt de efterfølgende effekter fra en asteroide på denne størrelse vil være så voldsomme, at det vil påvirke livet på hele planeten.

- Det vil ikke få Jorden til at gå under, det kan ikke lade sig gøre. Men vores civilisation, som vi kender den, vil blive voldsomt udfordret. Derfor kalder man det for en planetdræber, siger Linden-Vørnle.

Skulle der komme en "planetdræber" med en direkte kollisionskurs med Jorden, er vi langt fra forsvarsløse, påpeger Linden-Vørnle.

Han refererer til Dart-missionen fra starten af oktober, hvor man sendte et rumfartøj ind i en harmløs asteroide for at ændre dens bane.

- Det er 100 procent et sandsynligt forsvar mod potentielle trusler fra asteroider. Det vigtigste er bare, at vi har kortlagt dem og kender til en mulig kollision med Jorden i god tid.

- Det nytter ikke noget, at man kigger ud ad vinduet og først ser asteroiden der. Så er det for sent, siger Linden-Vørnle.

Dart-missionen blev udført af den amerikanske rumfartsadministration Nasa.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Ansat i Aalborg Lufthavn tiltalt for billetfusk: Her er rettens dom
Luk