Dansk forslag kan måske få CO2-kvoter ud af EU-energiforslag

Danmark har opbakning fra 13 EU-lande til ønske om ny finansiering, så omstridt salg af CO2-kvoter droppes.

Danmark har opbakning fra 13 EU-lande til at finde en ny finansiering, så omstridte CO2-kvoter droppes i stort EU-energiforslag. Tirsdag diskuterede finansminister Nicolai Wammen (S) forslaget med den tjekkiske finansminister, Zbynek Stanjura. Tjekkiet har i øjeblikket formandskabet for EU. <i>Yves Herman/Ritzau Scanpix</i>

Danmark har opbakning fra 13 EU-lande til at finde en ny finansiering, så omstridte CO2-kvoter droppes i stort EU-energiforslag. Tirsdag diskuterede finansminister Nicolai Wammen (S) forslaget med den tjekkiske finansminister, Zbynek Stanjura. Tjekkiet har i øjeblikket formandskabet for EU. Yves Herman/Ritzau Scanpix

Alle er enige om det overordnede mål: En hurtigere omstilling til grøn energi i EU. Derfor fik EU-Kommissionen kritik fra miljøorganisationer og en række EU-lande, da man i maj måned foreslog at finansiere en del af det store energiudspil Repower EU med salg af CO2-kvoter.

Dermed vil man reelt give virksomheder lov til at udlede mere, hvis blot de køber CO2-kvoter som aflad, lød kritikken.

Men nu er Danmark måske ved at finde en vej til at få de omstridte kvoter ud af energiforslaget. Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) efter et ministermøde i Bruxelles tirsdag.

- Vi støtter fra dansk side pakken. Det er vigtigt, at vi får gjort EU fri af russiske, fossile brændsler. Men det skal også gøres på en klog måde i forhold til finansieringen.

- Der er vi meget skeptiske over for, at man vil udvide kvotesalget, fordi det kan underminere vores klimapolitik, siger Nicolai Wammen.

På tirsdagens møde stillede 13 lande sig ifølge Ritzaus oplysninger bag det danske ønske om at finde en anden finansiering end salg af CO2-kvoter.

Det sparsommelige danske ønske går på at skære i EU's budget frem for at sælge nye CO2-kvoter.

- Vi har i dag foreslået, at man ser på EU's budget. Eksempelvis i forhold til Innovationsfonden for at få sat nogle midler i spil. Det har mødt meget bred opbakning.

- Nogle lande er decideret bag det danske forslag, mens andre lande har udvist stor åbenhed over for at undersøge muligheden nærmere, siger Nicolai Wammen.

EU's innovationsfond er oprettet med det formål at fremme lavemissionsteknologier. Dermed vil det danske forslag kunne ramme et af de EU-tiltag, som egentlig skulle hjælpe den grønne omstilling.

EU-Kommissionen har lagt op til kvotesalg for 20 milliarder euro, og dermed vil der være tale om en mærkbar nedskæring, hvis de skal finansieres på anden vis.

Spørgsmål: Hvis man tager pengene fra EU's budget, så mangler de et andet sted. Hvad vil blive skåret væk, hvis man følger det danske forslag?

- Man skal huske på, at Innovationsfonden er godt polstret. Så det vil være et fornuftigt sted at finde pengene. Men det er klart, at pengene kun kan bruges én gang. Uanset, hvilken kasse de kommer fra.

- Til gengæld vil det efter min mening være en klogere måde at gøre det på, hvor vi ikke underminerer vores klimaindsats, siger Nicolai Wammen.

Ifølge Ritzaus oplysninger støtter 13 EU-lande, at der findes en alternativ finansiering. Heriblandt de største lande Frankrig og Tyskland.

Også Danmarks normale allierede i den sparsommelige gruppe - Holland og Sverige samt de baltiske lande - stiller sig bag det danske ønske.

- Der var bred opbakning fra både store og små lande. Fra lande i nord og syd og øst og vest i EU.

- Det håber jeg selvfølgelig, at EU-Kommissionen vil tage med i det videre arbejde, siger Nicolai Wammen.

EU-Kommissionens udspil er samlet på 300 milliarder euro, hvoraf langt størstedelen tages fra EU's genopretningsfond. Den skulle egentlig gå til genopretning efter coronaepidemien, men mange af pengene er ikke blevet brugt.

De 20 milliarder euro udgør med andre ord 6,6 procent af finansieringen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.