Demokraterne ser ud til at overgå forventninger i Huset

Republikanerne ser ikke ud til at få den ventede storsejr i Repræsentanternes Hus, men nærmere smalt flertal.

Der tælles stemmer på livet løs onsdag morgen dansk tid, hvor det stadig ikke er afgjort, hvem der efter midtvejsvalget får flertal i nogen af de to kamre i Kongressen. Her er det et stemmested i Detroit i Michigan. <i>Jeff Kowalsky/Ritzau Scanpix</i>

Der tælles stemmer på livet løs onsdag morgen dansk tid, hvor det stadig ikke er afgjort, hvem der efter midtvejsvalget får flertal i nogen af de to kamre i Kongressen. Her er det et stemmested i Detroit i Michigan. Jeff Kowalsky/Ritzau Scanpix

Før valgaftenen i USA tirsdag var der lagt op til en ordentlig øretæve i Repræsentanternes Hus til præsident Joe Bidens parti, Demokraterne.

Onsdag morgen lader øretæverne dog stadig vente på sig, og det ligner nærmere et meget smalt flertal til Republikanerne i Repræsentanternes Hus.

Klokken 08.00 dansk tid viser prognoser fra NBC News og The New York Times, at Republikanerne får et flertal på mellem 1 og 15 pladser.

- Det står klart, at demokrater på tværs af landet i Repræsentanternes Hus har stærkt overpræsteret i forhold til forventningerne, siger Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, onsdag morgen dansk tid ifølge CNN.

Republikanerne forventes stadig at tage et flertal i Repræsentanternes Hus, der er det ene kammer i Kongressen. Det fremgår også af de første kommentarer fra Kevin McCarthy, der leder Republikanerene i Huset.

- Det står klart, at vi generobrer Huset. Når I vågner i morgen, har vi flertal, og Nancy Pelosi er i mindretal, siger McCarthy til bifald fra sine støtter ved en valgfest i Californien.

I det andet kammer, Senatet, er det uklart, om Demokraterne kan forsvare deres flertal.

I Repræsentanternes Hus skulle Republikanerne bruge fem pladser mere, end de fik ved valget i 2020.

Onsdag morgen er der stadig tilpas mange valgkredse, der ikke er afgjort, til at vide, om det lykkes.

Resultaterne i Repræsentanternes Hus var nok til at udløse frustrationer hos de republikanske politikere i Senatet.

- Det her er i hvert fald ikke en republikansk bølge. Det er helt sikkert, sagde den republikanske senator Lindsay Graham til NBC News tidligt på aftenen.

Valgstedsmålinger gav tidligt på aftenen et blandet billede af, hvad de amerikanske vælgere har prioriteret.

Ifølge en valgstedsmåling fra Edison Research, som den britiske tv-station BBC viderebragte, var inflationen og abort de to emner, der optog flest vælgere.

32 procent svarede inflation, og 27 procent svarede abort.

Valgstedsmålingen afslørede samtidig, at præsident Joe Biden er forholdsvis upopulær.

Det synes dog ikke at kaste helt samme modreaktion af sig som ved tidligere midtvejsvalg med en upopulær præsident.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.