Demonstranter kræver G7-handling før topmøde i Tyskland

Demonstranter er gået på gaderne i München for at kræve klimahandling af verdens ledere.

Klimaaktivister på gaderne i München for at få G7-lederne til at gøre mere for at bekæmpe klimaforandringer. <i>Martin Meissner/Ritzau Scanpix</i>

Klimaaktivister på gaderne i München for at få G7-lederne til at gøre mere for at bekæmpe klimaforandringer. Martin Meissner/Ritzau Scanpix

Tusindvis af mennesker demonstrerer i München med krav om, at verdens ledere gør mere for at standse klimaforandringerne.

- Vi har kun én planet, står der på et banner.

- Red verden, ikke jeres egne bagdele, står der på et andet.

Demonstrationen er organiseret af omkring 15 private organisationer, kendt som ngo'ere.

Politiet siger, at omkring 4000 demonstranter er på gaderne. Arrangørerne siger 6000.

Politiet er meget synligt til stede og vil prøve at hindre, at der kommer en gentagelse af de optøjer, der var i Hamburg i 2017 under et møde i organisationen G20.

Demonstrationen kommer forud for topmødet i G7, der begynder søndag i Elmau i Garmisch-Partenkirchen.

G7 er en organisation for de syv største industrinationer i Vesten. Det er USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien.

Det er en alvorlig dagsorden, der venter lederne på slottet i de tyske alper i Elmau.

Joe Biden, USA's præsident, er på vej til Tyskland, og han håber at kunne forstærke Vestens sammenhold i en tid, hvor Rusland fører krig i Ukraine, og hvor USA også føler sig udfordret af Kina.

Desuden er der de økonomiske problemer med inflation, og der er energisituationen, som specielt i Europa er alvorlig på grund af striden med Rusland, som har forsynet Europa med masser af gas.

Men i USA er energikrisen også alvorlig.

Det er blevet dyrt at tanke sin bil, og det er aldrig godt for de politikere, der har magten. Specielt ikke hvis der er et valg på vej.

Der er midtvejsvalg i USA i november.

Joe Biden har andet på programmet end G7. Når mødet på det tyske slot slutter på tirsdag, begynder Nato-topmødet i Madrid i Spanien senere samme dag.

Her ventes lederne for de 30 Nato-lande blandt andet at drøfte ansøgningerne fra Sverige og Finland om at blive optaget.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.