Demonstranter på tværs af USA begræder kvinders fremtid

Det er ulykkeligt, at kvinder i fremtiden kan tvinges til forældreskab, mener demonstranter på tværs af USA.

Flere tusinde demonstranter har brugt lørdagen foran USA's højesteret i protest mod den dom, der nu fjerner amerikanske kvinders ret til abort. <i>Shuran Huang/Reuters</i>

Flere tusinde demonstranter har brugt lørdagen foran USA's højesteret i protest mod den dom, der nu fjerner amerikanske kvinders ret til abort. Shuran Huang/Reuters

Over store dele af USA har demonstranter lørdag været på gaden i protest over den højesteretsdom, der tilbagekalder den landsdækkende ret til abort, som amerikanske kvinder har haft i knap 50 år.

I Washington har flere tusinde mennesker stimlet sig sammen foran retssalen, som er blevet omringet af et højt beskyttende hegn.

- Det, der skete i går, er ubeskriveligt og ulækkert, siger 19-årige Mia Stagner, en af demonstranterne, til AFP.

- Ingen kvinder bør blive tvunget til at blive mor, siger hun til det franske nyhedsbureau.

Demonstrationen i Washington er forløbet fredeligt. Anderledes var det fredag i Phoenix Arizona. Her åbnede politiet tåregas mod demonstranterne.

Også i byer som Los Angeles, New York, Chicago, Houston og Oklahoma har borgere lørdag amerikansk tid været på gaden i protest.

Fredagens højesteretsdom gør det muligt for den enkelte delstat at helt forbyde abort eller stramme reglerne for indgrebet. Kvinder, der ønsker en abort, bliver dog ikke hindret i at få den foretaget i en anden stat.

Men det er bare langt fra alle, der har ressourcerne til det, argumenterer 23-årige Mikayla Marcum fra Texas.

- De fleste kvinder har ikke tiden eller de økonomiske ressourcer til at rejse på tværs af statsgrænser for at få en abort, siger hun til AFP fra demonstrationen i Washington lørdag.

Højesteretsdommen har i flere stater allerede fået betydning. Heriblandt stærkt religiøse Utah. Delstaten gennemførte samme dag som dommen et forbud mod abort med den undtagelse, at den gravide er blevet udsat for voldtægt eller er i livsfare på grund af graviditeten. Eller hvis to læger uafhængigt vurderer, at fosteret ikke har en fremtid i live.

Lørdag er staten blevet sagsøgt af organisationen Planned Parenthood, der blandt andet arbejder for at udbrede oplysning om seksualitet og rettigheder.

Planned Parenthood mener, at Utah med et forbud bryder med flere bestemmelser i statsforfatningen.

Herunder retten til at bestemme familiesammensætning og retten til ligestilling mellem kønnene.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.