Demonstranter stormer Iraks parlament for anden gang på en uge

Irak har været uden regering siden oktober og er i en dyb politisk krise, hvilket er med til at skabe uro.

Støtter af Moqtada al-Sadr på vej mod parlamentet, efter at de har væltet muren ind til den såkaldte grønne zone i Bagdad. <i>Ahmad Al-Rubaye/Ritzau Scanpix</i>

Støtter af Moqtada al-Sadr på vej mod parlamentet, efter at de har væltet muren ind til den såkaldte grønne zone i Bagdad. Ahmad Al-Rubaye/Ritzau Scanpix

Demonstranter i Irak har lørdag stormet landets parlament i Bagdad.

Det er anden gang i denne uge, at demonstranterne har tiltvunget sig adgang til parlamentet, som ligger i en højsikkerhedszone. Det skete senest onsdag.

Billeder fra parlamentet viser demonstranter, som vifter med landets flag og fremviser billeder af den magtfulde religiøse shialeder Moqtada al-Sadr.

Det er støtter af Moqtada al-Sadr, som i begge tilfælde har stormet landets parlament.

Protesterne finder sted, på et tidspunkt hvor landet er i en dyb politisk krise. Irak har været uden regering siden valget i oktober.

Parlamentet ligger i hovedstaden Bagdads såkaldte grønne zone, hvor statslige institutioner og diplomatiske missioner befinder sig.

Det er et højsikkerhedsområde, hvor blandt andet parlamentsbygningen ligger.

Demonstranterne rev en stor betonmur ned for at komme ind i området.

De kræver politiske reformer, et opgør med korruption og er imod nomineringen af Mohammed Shia al-Sudani som premierminister.

- Vi kræver en regering uden korruption. Det er folkets krav, siger en af demonstranterne Abu Foad til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge sikkerhedsmyndigheder er mindst 70 personer - både politifolk og demonstranter - kommet til skade i forbindelse med stormen på parlamentet.

Demonstranter kaster med sten, og det er besvaret med tåregas og chokgranater fra politi, oplyser myndigheder.

Irak holdt valg i oktober 2021. Her blev Moqtada al-Sadrs fraktion størst med 73 af parlamentets 329 pladser. Siden da har dannelsen af en ny regering dog stået stille.

Sidste måned fratrådte alle 73 valgte fra al-Sadrs blok parlamentet. Det skete for at forsøge at bryde dødvandet med dannelsen af en ny regering.

Siden er der kommet 64 nye parlamentsmedlemmer. Det har gjort, at den blok, som er mere venligsindet over for Iran, er blevet størst.

Al-Sadrs tilhængere er utilfredse med, at den anden blok nu forsøger at danne regering. Al-Sadr havde på forhånd truet med, at han ville skabe uro, hvis parlamentet forsøgte at godkende en regering, som han ikke kan lide.

Han mener, at regeringen skal være fri for udenlandsk indflydelse og korruption, som har plaget Irak i årtier.

Hele den kaotiske udvikling har kastet Irak ud i en dyb politisk krise.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden