DR-korrespondent er nægtet indrejse i Rusland til 2032

Rusland-korrespondent for DR, Matilde Kimer, blev mandag nægtet indrejse til Rusland af sikkerhedshensyn.

Matilde Kimer har siden 2009 været korrespondent i udlandet for DR. (Arkivfoto). <i>Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix</i>

Matilde Kimer har siden 2009 været korrespondent i udlandet for DR. (Arkivfoto). Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer, er blevet nægtet indrejse i Rusland af "sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn".

Det skriver DR.

Mandag morgen fik hun overleveret et dokument i en lufthavn i hovedstaden Moskva, hvor beskeden lød, at hun ikke kan rejse ind i landet før 2032. Hun blev herefter placeret i en ventesal, indtil hun blev deporteret.

- Min første reaktion var, at jeg blev pissevred. Og da jeg så var kølet lidt ned, blev jeg også ked af det, fordi jeg tænkte på alle de gode oplevelser, jeg har haft i Rusland, siger Matilde Kimer til DR.

Matilde Kimer har de seneste 13 år dækket Rusland.

I løbet af sommeren er 41 journalister og mediepersoner fra en række britiske medier som BBC, The Guardian, Daily Telegraph og Sky News smidt ud af landet, skriver DR.

I DR Nyheder kalder udlandschef Niels Kvale det trist, at Matilde Kimer ikke kan få lov til at rejse ind og lave journalistik i Rusland.

- I det store perspektiv er det enormt trist, at vi ikke er i stand til at bedrive journalistik fra Rusland. Det er jeg, det er Matilde og hele DR selvfølgelig enormt kede af, for vi vil gerne være til stede alle de steder i verden, det er relevant, siger Niels Kvale til Ritzau.

DR har nu bedt det russiske udenrigsministerium om en forklaring, ud over det som korrespondenten fik at vide i lufthavnen.

- Det er svært ikke at tro, at det hænger sammen med almindelig fri, kritisk og uafhængig journalistik, som russerne ikke hilser velkommen.

DR har heller ikke fået en forklaring på, om det er Matilde Kimer eller DR som medie, der er udelukket fra Rusland. Men det ændrer ikke ved, at Matilde Kimer er DR's Ruslands-korrespondent.

- Når det er, at russerne vælger at sende hende ud, så betragter vi det også som, at det er DR, der er sendt ud som medie. For der er ikke nogen, som skal blande sig i, hvem vi sætter til at dække lande eller områder, siger han.

I stedet skal der tænkes i alternative muligheder for at dække landet.

- Vi vil gøre os rigtig umage med, at det her får mindst mulige konsekvenser for vores dækning af Rusland.

Til DR siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at han vil bede den danske ambassade i Rusland om at tage sagen op med de russiske myndigheder.

- Det er uhørt at behandle en journalist på den måde, og det er uhørt angreb på den frie presse fra Rusland og Putins side, og det er noget, vi tager den allerstørste afstand fra. Det viser, hvilke katastrofal kurs, Rusland er inde på, siger Jeppe Kofod til mediet.

Ifølge næstformand i Dansk Journalistforbund, Allan Boye Thulstrup, er beslutningen udtryk for, at Rusland ikke ønsker, omverdenen skal kende sandheden.

- Det er vi både chokerede og fordømmende over for. Det er et fuldstændigt forkert valg af de russiske myndigheder, siger han.

Matilde Kimer har løbende dækket krigen i Ukraine fra landet, siden Ruslands invasion i slutningen af februar.

Hun har været korrespondent i Rusland og Ukraine siden 2014.

Med udelukkelsen fra Rusland regner Niels Kvale med, at hun fremadrettet vil være mere i Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.