Dybt skælv på 6,9 målt 400 kilometer fra Fiji

Der er ingen risiko for en tsunami efter skælvet, oplyser USA's tsunami-varslingssystem.

Et skælv på 6,9 har rystet et område i Stillehavet 399 kilometer vestnordvest for Suva, som er hovedstad i Fiji. Skælvet skete i 587 kilometers dybde. Det oplyser USA's Geologiske Overvågning lørdag.

Der er ingen risiko for en tsunami efter skælvet, oplyser USA's tsunami-varslingssystem ifølge Reuters.

Skælv sker i Jordens skorpe, som går fra overfladen og ned til omkring 800 kilometers dybde. Et skælvs styrke aftager med afstanden, så et skælv i 500 kilometers dybde er betydeligt svagere end et skælv i 20 kilometers dybde.

De såkaldte dybe skælv sker sjældent i mere end 700 kilometers dybde.

Dybe skælv giver geologerne vigtige oplysninger om Jordens struktur og de tektoniske forhold på det sted, hvor skælvene sker.

I 2021 målte seismologer det dybeste skælv nogensinde - 751 kilometer under Jordens overflade. Indtil da var det opfattelsen, at skælv i den dybde var umulige, fordi der er for varmt. Det pågældende skælv var et mindre efterskælv efter det voldsomme skælv på 7,9 på Bonin-øerne ud for Japan i 2015.

Tidligere var det dybest registrerede skælv et skælv i Vanuatu i Stillehavet i 2004 i 735,8 kilometers dybde.

Regeringen i Tonga bad lørdag indbyggerne om at rykkede ind på øen, efter et skælv på 7,3 i 24,8 kilometers dybe var blevet målt i havet omkring 211 kilometer fra hovedstaden. Et tsunamivarsel for Tonga var dog tidligere blevet ophævet.

USA's tsunami-varslingscenter siger, at alle data viser, at tsunami-truslen fra skælvet var ovre.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.