Efter kaos i Sri Lanka står veteran til at blive ny præsident

Tidligere premierminister, som selv er upopulær blandt demonstranter, ventes at blive valgt af parlamentet.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

I Sri Lanka er veteranpolitikeren Ranil Wickremesinghe, som støttes af den afsatte præsidents politiske parti, favorit til blive østatens nye statsoverhoved.

Det siger politiske analytikere, efter at tidsfristen for nomineringer til præsidentposten er udløbet tirsdag.

Den erfarne Ranil Wickremesinghe, der er 73 år, har været premierminister seks gange i det urohærgede land, der er ramt af den dybeste økonomiske krise i nyere tid.

Wickremesinghe, der var premierminister indtil for nylig, blev indsat som fungerende præsident, efter at den afsatte præsident Gotabaya Rajapaksa flygtede fra sit land og sendte sin afskedsbegæring fra Singapore.

Veteranen Wickremesinghe står nu til at blive valgt som præsident ved en afstemning i parlamentet onsdag, hvor Rajapaksas' parti, SLPP, er det største. Parlamentet har 225 medlemmer.

Men den tidligere premierminister er selv upopulær blandt de demonstranter, der drev præsidenten på flugt ved at trænge ind i hans embedsbolig. Han bliver af mange holdt medansvarlig for den økonomiske krise.

Den vigtigste af de rivaler, som Ranil Wickremesinghe står over for, er en dissident fra SLPP - den tidligere undervisningsminister Dullas Alahapperuma, som støttes af oppositionen.

Den kommende præsident kommer til at stå i spidsen for 22 millioner indbyggere i en nation, som er gået fallit, og som skal igennem vanskelige forhandlinger med Den Internationale Valutafond, IMF, om store lån. Der er mangel på fødevarer, benzin og medicin.

Som fungerende præsident har Wickremesinghe indført en udvidet nødretstilstand, som giver politi og sikkerhedsstyrker vidtrækkende beføjelser, når de bliver sat ind mod demonstranter.

Det er faldet i god jord i parlamentet som helhed, efter at nationen er blevet rystet af kaotiske og voldelige uroligheder.

- Ranil er en kandidat, som står for lov og orden, siger et tamilsk parlamentsmedlem, Dharmalingam Sithadthan, til AFP.

Den økonomiske krise, som landet befinder sig i, er eskaleret voldsomt, efter at coronapandemien har ødelagt turismen. Samtidig har krigen i Ukraine forværret inflation og mangel på fødevarer.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.