Elizabeth II - den urørlige dronning

De fleste kan ikke huske andre britiske dronninger end Elizabeth II. Hun forstod at ryste kriserne af sig.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Der er dronninger, og så er der dronninger.

Dronning Elizabeth var dronningen over dem alle.

Med sine 70 år som regent blev hun ikke bare Storbritanniens absolut længst siddende statsoverhoved. Også blandt verdens nuværende monarker var hun den, der havde regeret i flest år.

Ingen anden har mødt så mange præsidenter, premierministre, konger, dronninger og diktatorer som dronning Elizabeth.

Torsdag døde hun i en alder af 96 år.

- Dronningen sov stille ind på Balmoral til eftermiddag, skriver den britiske kongefamilien på Twitter.

Dronningen opholdt sig på sit slot Balmoral i Skotland, da hun døde.

Det stod ellers ingen steder skrevet, at hun skulle være dronning. Det blev først en kendsgerning i 1936, da hendes farbror, Edward VIII, abdicerede og overlod opgaven til hendes far, hertugen af York.

Dermed blev Lilibeth, som var hendes kælenavn i familien, tronarving.

Modsat prins Charles, der bliver konge i en alder af 73 år, så var der hurtigt bud efter Elizabeth. Hun var kun 25 år, da hendes far døde i 1952.

Den triste meddelelse modtog hun på en safarirejse med prins Philip i nationalparken Aberdare i Kenya.

"Hun kom som prinsesse og rejste som dronning", er det siden blevet fortalt i Kenya, der indtil 1963 var under britisk styre.

Kongens død vendte op og ned på livet for den unge tronarving, der på det tidspunkt boede på Malta, hvor prins Philip var udstationeret som søofficer.

Kroningen, der fandt sted året efter, blev overraskende transmitteret på tv, hvilket seere af serien "The Crown" vil vide, var prins Philips fortjeneste.

Først mange år senere fortalte dronningen om den store dag, hvor hun skulle bære kronen besat med 2868 diamanter, 17 safirer, 11 smaragder og hundredvis af perler.

Bøjede hun hovedet frem, ville hun brække halsen, fortalte hun i dokumentaren "The Coronation" (kroningen) fra 2018.

- Man kan ikke se ned for at læse en tale, man skal holde talen op foran sig. For ellers ville man brække halsen, eller den ville falde af.

Et sjældent interview, for dronningen delte nødig ud af sig selv. Det er dog kendt, at hun var særdeles velunderrettet og meget slagfærdig.

Nær hjertet stod, ud over familien, hendes corgi hunde.

Det siges, at hun har haft flere end 30 af racen.

Var hun på rejse, så var de med i håndtasken i form af små lykkedyr i glas. Det samme var hendes elskede heste.

Mens dronningen værnede om det private, så sparede familien hende ikke. Senest var det barnebarnet prins Harry og hertuginde Meghan, der under stort ståhej flyttede til Californien og i 2020 frasagde sig de kongelige titler.

Omtrent samtidig blev prins Andrew, der er tredje barn af dronningen, anklaget for seksuelle overgreb. Han endte med at indgå forlig med kvinden.

Men mest blev det prins Charles fraskilte hustru, Diana, der gav dronning Elizabeth skår i lakken. Da prinsessen døde i en bilulykke i 1997, og en national sorg ramte Storbritannien, glimrede dronningen ved sit fravær.

Først efter fem dage og et stort pres fra premierminister Tony Blair så hun sig nødsaget til at gå på skærmen og takke briterne for deres varme tanker og blomster.

Det fik ikke vreden til at forstumme, men det lagde en dæmper på krisen, og siden formåede dronningen at genopbygge tilliden. I 2020 viste en måling, at otte ud af ti briter så positivt på hende.

For hendes tilhængere blev hun et fast holdepunkt - ikke mindst de seneste år med landets udmeldelse af EU og Brexit.

Flere hundrede årlige arrangementer stillede hun og prins Philip op til, når de rejste landet tyndt for at besøge byer, skoler og hospitaler.

Blandt hendes beundrere var også dronning Margrethe:

"Deres Majestæt har været en søjle af styrke, opmuntrende og inspirerende, uanset omstændighederne", lød det i en lykønkningshilsen, da dronning Elizabeths fejrede 70 års regentjubilæum i juni 2022.

To år inden havde hun mistet prins Philip, der blev 99 år. Det var under corona, og mange husker billedet af den lidt sammensunkne dronning alene på kirkebænken i St. Georges kapel i Windsor.

I tiden, der fulgte, blev livet mere skrøbeligt. Dronningen blev i februar 2022 smittet med corona, og i månederne efter måtte hun melde afbud til flere arrangementer.

Også til sit eget regentjubilæum, hvor hun måtte opgive at være til stede ved flere af fejringerne.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.