En million mennesker er flygtet fra historisk tørke i Somalia

Hver 16. borger i Somalia er enten internt fordrevet eller flygtet ud af landet. Det skyldes vedvarende tørke.

Somalia og naboerne ved Afrikas Horn - herunder Etiopien og Kenya - er ramt af den værste tørke i 40 år. (Arkivfoto). <i>Simon Maina/Ritzau Scanpix</i>

Somalia og naboerne ved Afrikas Horn - herunder Etiopien og Kenya - er ramt af den værste tørke i 40 år. (Arkivfoto). Simon Maina/Ritzau Scanpix

En historisk tørke, der ser ud til at fortsætte, har indtil videre tvunget en million mennesker på flugt i det østafrikanske land Somalia.

Det fremgår af tal fra FN's flygtningeorganisation, UNHCR, og Flygtningehjælpen i Norge. Tallene viser, at 755.000 er flygtet fra deres hjem, men er blevet i Somalia. Resten har forladt landet.

Der bor normalt godt 16 millioner mennesker i Somalia.

Somalia og naboerne ved Afrikas Horn - herunder Etiopien og Kenya - er ramt af den værste tørke i 40 år. Det skyldes fire fejlslagne regntider i træk. Manglen på regn har både ramt afgrøder og kvæg.

Det forventes, at området også vil opleve en femte fejlslagen regntid.

- Den her milepæl på en million er en kæmpe alarmklokke for Somalia, siger Mohamed Abdi, der er Flygtningehjælpens direktør i Somalia.

- Sult plager nu hele landet. Vi ser flere og flere familier, der bliver tvunget til at efterlade alt, fordi der bogstaveligt talt ikke er noget mad eller drikke tilbage i deres landsbyer, lyder det fra direktøren.

Antallet af folk, der lever på et kritisk sultniveau i Somalia, ventes at stige frem fem millioner til over syv millioner de kommende måneder.

Forholdene i det østafrikanske land er blandt andet forværret af klimaforandringer og af krigen i Ukraine. Det oplyser UNHCR.

Somalia er hårdt plaget af konflikter og dårligt udstyret til at håndtere den igangværende katastrofe. Den militante gruppe al-Shabaab har de seneste måneder skruet op for antallet af angreb i landet.

Somalia er arealmæssigt over dobbelt så stort som Italien. Landet ligger på Afrikas østkyst og grænser op til Djibouti, Etiopien og Kenya.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.