Erdogan truer igen med at bremse svensk og finsk Nato-adgang

Hvis Sverige og Finland ikke "yder deres bidrag" i kampen mod terror, kan Tyrkiet "fastfryse" Nato-proces.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ved Nato-topmødet i Madrid i slutningen af juni. Nu gentager han sin advarsel om, at Tyrkiet kan blokere for svensk og finsk Nato-medlemskab, hvis de to lande ikke følger op på de løfter, de har givet Tyrkiet. <i>Bernd Von Jutrczenka/Ritzau Scanpix</i>

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ved Nato-topmødet i Madrid i slutningen af juni. Nu gentager han sin advarsel om, at Tyrkiet kan blokere for svensk og finsk Nato-medlemskab, hvis de to lande ikke følger op på de løfter, de har givet Tyrkiet. Bernd Von Jutrczenka/Ritzau Scanpix

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, truer endnu en gang med at "fastfryse" Sveriges og Finlands forsøg på at blive medlemmer af Nato.

- Jeg vil endnu en gang gentage, at vi vil fastfryse processen, hvis de lande ikke tager de nødvendige skridt for at opfylde vores betingelser, siger Erdogan mandag.

Han tilføjer, at især Sverige ikke har en "god indstilling".

Tyrkiet har blandt andet krævet, at Sverige og Finland udleverer et antal påståede terrorister.

På et Nato-topmøde i juni, hvor spørgsmålet om svensk og finsk medlemskab af forsvarsalliancen blev drøftet, opfordrede Erdogan de to lande til at "yde deres bidrag" til at bekæmpe terror.

Han beskyldte også Sverige og Finland for at fungere som et fristed for militante fra det forbudte og terrorstemplede kurdiske arbejderparti PKK.

Oprindeligt havde Tyrkiet blokeret for at lade de to lande blive medlemmer. Det er en beslutning, der kræver fuld enighed blandt Nato-landene.

Men i forbindelse med topmødet i juni blev der indgået en aftale, der betød, at Sverige og Finland kunne fortsætte optagelsesprocessen.

Den aftale indebærer blandt andet, at Sverige og Finland lover, at de ikke vil støtte de kurdiske bevægelser YPG og PYD.

Spørgsmålet om udlevering er mere ømtåleligt. Tidligere på måneden afviste Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, at be- eller afkræfte, om Sverige har indgået en udleveringsaftale med Tyrkiet, som Erdogan hævder.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
AaB tager stort skridt tættere på salg
Luk