Svenskerne kan få afklaring på valgresultat onsdag aften

Et foreløbigt resultat af riksdagsvalget i Sverige vil formentlig være klart onsdag aften, oplyser myndighed.

Den foreløbige optælling viser, at den blå blok i Sverige har en snæver føring over statsminister Magdalena Anderssons (billedet) røde blok. (Arkivfoto). <i>11950 Ali Lorestani/TT/Ritzau Scanpix</i>

Den foreløbige optælling viser, at den blå blok i Sverige har en snæver føring over statsminister Magdalena Anderssons (billedet) røde blok. (Arkivfoto). 11950 Ali Lorestani/TT/Ritzau Scanpix

Det ventes, at et foreløbigt resultat af søndagens valg til parlamentet Riksdagen i Sverige vil være klart onsdag aften.

Det oplyser kontorchefen for den svenske valgmyndighed, Anna Nyqvist, tirsdag aften ifølge SVT Nyheter.

- Det foreløbige resultat af valget til Riksdagen vil formentlig være klart i morgen aften, men det er endnu ikke muligt at give et præcist tidspunkt, siger hun.

Ifølge valgmyndigheden ventes det endelige resultat af riksdagsvalget cirka en uge efter valgdagen. Imens ventes det endelige resultat af søndagens kommunal- og regionsvalg cirka to uger efter valgdagen.

Den foreløbige optælling viser, at den blå blok i Sverige har en snæver føring over statsminister Magdalena Anderssons røde blok. Således står den blå blok til at få 175 mandater i Riksdagen, mens den røde blok står til 174.

I blå blok er det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna, der har Jimmie Åkesson som partileder, blevet størst foran Moderaterna.

En del stemmer, der var afgivet på forhånd, herunder blandt andet brevstemmer og udlandsstemmer, mangler fortsat at blive talt op.

Som følge heraf oplyste valgmyndigheden mandag, at svenskerne kunne risikere at vente indtil torsdag, før de finder ud af, hvem der har vundet valget.

Det antages ifølge det svenske nyhedsbureau TT, at omkring 200.000-250.000 stemmer var afgivet på forhånd.

TT skrev mandag, at blå blok havde en føring på blot 47.000 stemmer.

Derfor kan brevstemmer, udlandsstemmer og potentielt tidligere ugyldige stemmer alle få afgørende betydning.

Da de svenske vælgere var i stemmeboksen søndag, blev der afgivet 93.734 ugyldige stemmer ved valget til Riksdagen.

Stemmerne kan - selv om de indtil videre er erklæret ugyldige - komme til at spille en rolle ved det yderst tætte valg.

Det er nemlig muligt, at nogle af stemmerne alligevel kan blive godkendt af de lokale myndigheder i de svenske amter.

Det fortalte Louise Jeppsson, der er valgansvarlig i amtsstyrelsen i Kronoberg, tirsdag.

- Amtsstyrelserne kan erklære stemmer gyldige, selv om de er erklæret ugyldige i valglokalet. Kommunerne har kun tid til at lave en grov sortering, sagde hun til radiostationen P4 Kronoberg ifølge TT.

Ved valget i Sverige i 2018 blev der afgivet 83.646 ugyldige stemmer. Omkring 30 procent af dem - 25.100 stemmer - blev senere erklæret gyldige.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.