Et Libanon i knæ holder søndag et længe ventet valg

Valg i Libanon er blandt andet en vigtig test af den svært bevæbnede Hizbollah milits' politiske dominans.

Libanons første valg siden et økonomisk sammenbrud er blandt andet en vigtig test af den svært bevæbnede iranskstøttede Hizbollah milits. Der er tiltagende fattigdom og vrede i Libanons befolkning, som i stor stil har demonstreret mod den politiske elite, som kaldes dybt korrupt. <i>Mohamed Azakir/Reuters</i>

Libanons første valg siden et økonomisk sammenbrud er blandt andet en vigtig test af den svært bevæbnede iranskstøttede Hizbollah milits. Der er tiltagende fattigdom og vrede i Libanons befolkning, som i stor stil har demonstreret mod den politiske elite, som kaldes dybt korrupt. Mohamed Azakir/Reuters

Libanon holder søndag det første parlamentsvalg, siden et økonomisk sammenbrud er taget til gennem flere år og har forværret stærke politiske spændinger i Beirut.

Der er tiltagende fattigdom og vrede i befolkningen, og libaneserne har i stor stil demonstreret mod den politiske elite, som de anser som dybt korrupt.

Søndagens valg anses ikke mindst for at være en vigtig test af den svært bevæbnede iranskstøttede Hizbollah milits, som sammen med allierede har flertallet i det nuværende parlament.

I løbet af de seneste år har libaneserne oplevet en tidobling af priserne på mad og benzin. Samtidig er Libanons valuta faldet 90 procent i værdi. Opsparinger er fordampet, og mange kan ikke betale de faste udgifter.

Regeringen formår end ikke at sørge for elektricitet i husene og gaderne. Det fungerer kun én time dagligt.

Demonstranter har i mere end et år krævet magthavere stillet til ansvar for både finanskrise og en gigantisk eksplosion, der lagde store dele af Beirut i ruiner i august 2020.

Den katastrofale eksplosion i store depoter med kunstgødning i Beiruts industrihavn var en følge af omfattende korruption og inkompetence i den regerende klasse gennem 30 år.

Mindst 217 mennesker mistede livet. Omkring 5000 blev såret ved katastrofen, som efterlod 300.000 mennesker uden tag over hovedet.

De økonomiske problemer i Libanon i dag kaldes af Verdensbanken en af verdens tre dybeste økonomiske kriser siden 1850'erne.

Krisen er "opstået ud af regeringens forfejlede politik" og har dømt en hel generation til et liv i fattigdom. Det siger FN's særlige fattigdomsudsending, Olivier de Schutter.

De primære årsager til krisen er korruption og en meget kortsigtet økonomisk politik fra regeringens og centralbankens side, konkluderer hans rapport.

Krisen får flere og flere desperate libanesere til at forsøge at forlade landet.

En ny flygtningerute er åbnet på Middelhavet fra Libanon til EU-landet Cypern, der i fugleflugt ligger omkring 260 kilometer væk.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.