EU-domstol: Seksualitet er ikke en grund til at droppe freelancer

Polak klagede over, at mangeårigt arbejde som freelancer på tv stoppede efter video sammen med partner.

Det er et brud på EU's lov om lige rettigheder, hvis en freelancer ikke kan få forlænget kontrakter og aftaler på grundlag af vedkommendes seksualitet, afgør Den Europæiske Domstol. <i>Christoph Soeder/Ritzau Scanpix</i>

Det er et brud på EU's lov om lige rettigheder, hvis en freelancer ikke kan få forlænget kontrakter og aftaler på grundlag af vedkommendes seksualitet, afgør Den Europæiske Domstol. Christoph Soeder/Ritzau Scanpix

Man kan i EU ikke nægte at indgå en kontrakt med en freelancer eller person i en enmandsvirksomhed med henvisning til vedkommendes seksualitet.

Det fastslår Den Europæiske Domstol torsdag i en afgørelse rettet mod Polen.

Det gælder også, selv om en national domstol i et EU-land måtte være kommet frem til en anden afgørelse.

Sagen henviser til en klage fra en polsk borger, som arbejdede i syv år for nationalt tv. Manden arbejdede som freelancer og indgik løbende kontrakter med tv-stationen.

Men det stoppede pludselig.

Det skete, efter at den pågældende person kort forinden havde offentliggjort en julevideo. Her optræder han sammen med sin partner med budskabet om at vise tolerance.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EU-domstolen.

Den polske domstol, som i Polen behandlede klagen, bad Den Europæiske Domstol om at klargøre, om europæisk lov om ligebehandling også gælder i den aktuelle sag.

Og især om EU-domstolen vil overtrumfe en national domstols afgørelse i denne og lignende sager. Ja, det vil den, var svaret.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.